Det gode kød

Lige siden jeg første gang begyndte at skrive om godt kød på bloggen, I ved, sådan noget der kommer fra dyr, som har haft det godt og er blevet slagtet på anstændig vis, har der været et gennemgående spørgsmål – hvor kan vi købe sådan noget kød?

En gang var der meget langt mellem snapsene, og det var ikke lige sådan til at finde det, man kunne tænke sig, uden at gå på kompromis. Det var den gang, jeg valgte, at skulle jeg spise kød, så skulle jeg selv tage livet af dyret, for det var den eneste måde, jeg kunne vide, hvordan dyret havde haft det. Sådan har jeg nu levet i de seneste 4 og et halvt år, og det fungerer fint for mig. Men jeg er godt klar over, at det ikke fungerer for de resterende 99,9 % af den kødspisende befolkning, og en hel del har rent faktisk samme ønsker mht. kød, som jeg har.

Heldigvis er der i løbet af årene sket en hel masse. Der er kommet mange flere små økologiske producenter, også en del lidt større, der med egne slagterier gør det godt.

Vi har altid døjet med at skaffe gode kødproducenter til madmarkedet, men de seneste par år er det heldigvis også blevet lettere, og man kan vist godt kalde det lidt af en kulmination i år, hvor hele 5 dedikerede stadeholdere kommer med fantastisk kød til julebordene rundt om i stuerne.

Lad os lige se på dem.

Samsø And kommer med de fineste store og kødfulde øko-juleænder. Deres ænder lever et længere liv, end ænder normalt gør, hvilket ikke kun giver dem en større krop, men også mere smag og bedre fordeling af kød og fedt. Du kan vælge mellem en klassisk landand og den lidt større berberiand. Samsingerne plejer at have mange ænder med, men det er altid en god idé at bestille, hvis du vil være helt sikker på art og størrelse. Det kan du gøre her http://samsoeand.dk/contact.html

Hedeagergaard er en lille biodynamisk producent, der laver oksekød og grisekød. Den biodynamiske tankegang, som er en overbygning på økologien, bygger på respekt for både dyr og ikke mindst jorden, man dyrker på. Chriss tager et blandet udvalg med, men langt fra alt det han tilbyder på sin hjemmeside, så kig ind og se, om der ikke skal laves en bestilling, måske på en af hans eftertragtede kødkasser: https://hedeager.info/

Sommergrønt og Favnenfuld har efterhånden været med til vores markeder i et stykke tid, men har ikke altid kunnet levere alt det vores dejlige kunder efterspurgte. Det skal være slut i år, og køledisken og fryseren bugner af af alle mulige dejlige udskæringer fra deres fine sortbrogede grise, der har levet et liv i sus og dus på grøntrester fra Sommergrønts gartneri. Er du nervøs for, om du kan få lige den steg du ønsker dig, så ved jeg, at de tager i mod bestillinger på sommergroent@madsen.tdcadsl.dk

Sidst men ikke mindst så kan jeg næsten ikke rose gedekøddet fra Sondrup Gårdmejeri nok. Skal du have en helt fantastisk udskæring til nytår så prøv gederyg, rosa stegt kølle eller en braiseret bov. Gedekød er enormt overset i vores kultur, og det er faktisk en skam. Det er virkelig lækkert, tæt og smagsmættet kød, og jeg vil vove den påstand, at man med ged på gaflen sagtens kan skrue ned for mængden, da der ligger så meget smag og fylde i gedekød. Prøv det og bliv overrasket! Tilbered det som lam hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gribe den an. Alida plejer at have rigeligt med, så kom og udse dig det rigtige stykke kød.

Når nu alt det gode kød er lige til at kaste sig over, kan jeg ikke lade være med at minde om alt det gode grønt og tilbehøret til julens middage. Kødet kan ikke stå alene, til gengæld er det ofte ganske let at lave, så der kan blive tid til, at du snitter, sylter, koger, og steger alt det lækre tilbehør, som dine gæster husker. Og når julen er ovre, er et tip at vende bøtten og tilberede ud fra devisen, at kødet er tilbehøret, og bare en gang i mellem, slet ikke er til stede.

Således formanet

Jeres Sørøver 🙂

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.