Mosteri

Her til morgen er hundene vækket tidligt, for lige om lidt skal vi stå klar til at hælde æbler i det mobile mosteri.

Regnen falder tungt mod ruderne, ikke til en afveksling, der skal trækkes i gummitøjet i hvert fald til at begynde med, hvor der er en del stillen an og riggen til.

Sådan en produktionsenhed med kværn, snegle, pressebånd, pasteuriseringsanlæg og tappesystem til most er en dyr fornøjelse at investere i. Særligt når arbejdet kan gøres på kun 1 meget lang dag og lidt nat. Der er ingen grund til at have et stillestående anlæg 364 dage om året, og derfor hyrer vi det mobile mosteri ind til opgaven.

De seneste dage er gået med klargøring af både æbler og arbejdsplads. Æblerne til de mousserende vine er kværnet og sat til at gære. Maceration kaldes det, når ikke bare æblesaften men alle plantecellerne gæres med i begyndelsen.
I dag presses det faste materiale fra, og vinene gærer videre.

Æblesorterne til most skal bare tilgå anlægget i frisk tilstand.
Lige som os
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.