The Georgians are coming!

Klokken var ca. 5, da telefonen i vindueskarmen summede af begejstring over at have modtaget en sms. ”Vi kører nu,” stod der, ”og vi regner med at være fremme ved 9-tiden.” Vi faldt ikke rigtigt i søvn efter beskeden, og det efterlod god tid til at få de sidste ting på plads, gjort lidt rent i vineriet og få bagt boller, dækket bordet og gjort klar til den store morgen.

Halv 9 rumlede en postgul bus ind ad indkørslen. Den lignede Hansi Hinterseers tourbus fra startfirserne. Den gang var den heller ikke ny, men alligevel rullede det gule lyn med Mercedesstjernen stolt i front for sine røde fartstriber, der godt nok var lidt obstruerede af de grå plamager håndmalet grå rustbeskyttelse, men ikke mere end at man fornemmede dens storhedstid, for længst glemte storhedstid. Jeg ville gladeligt have sat mine børns opsparing på, at den bus måtte have østeuropæisk nummerplade – jeg havde tabt!

Gasen Klaus marcherede rundt som en tamburmajor i indhegningen, mens han råbte og skreg af de nyankommende, her i blandt de første friske inkl. verdens bedste Sune, der har den sagnomspundne vinbutik og import Rosforth & Rosforth i København. Det er ham, der har inviteret de otte georgiske vinbønder til Danmark og lagt deres ellers meget stramme program forbi vores lille vinhus.

Normalt myldrer gæsterne ud af turistbussen ved besøg på gården – der gik godt to timer fra den første mand med blodskudte øjne kiggede ud, til den sidste sad ved spisebordet med et voksent glas vodka lavet af gårdens kartofler i hænderne. Der var ikke noget at sige til deres tunge opstandelse. Programmet dagen før sluttede først kl. 5, da de steg ombord på bussen. Danmark er bare ikke stort nok til ordentlig nattesøvn undervejs.

Efterhånden som selskabet smagte sig igennem vores forskellige vine, kom de til sig selv og snakken gik lystigt om, hvordan deres 8000 år gamle traditioner kunne passe ind med vores, ja godt og vel 15 års mangel på samme. Hvordan klimaforandringer, invasive svampesporer, insektangreb og så videre, ændrer måderne at tænke vinproduktion på. Alle ved bordet var som minimum økologer, og flere af dem kunne fortælle om, hvordan deres forældre ikke brød sig om, at de gik op imod et giftdrevet konventionelt vinsystem, der kun er få årtier gammelt, men allerede en del af et nyt og nemmere tankesæt på bekostning af så meget.

Lidt rigeligt sent ved middagstid fik Sune drevet de dejlige vinfolk sammen fra en løssluppen rundtur på gården som sidste del af besøget, hvor snakken om dyrevelfærd, rigide danske/EU fødevaresystemer og almindelig sund fornuft blev luftet i et magisk solblegt øjeblik uden regn. Holdet skulle videre til Aarhus, hvor de skulle præsentere deres vine for restaurantscenen og senere den eftermiddag stødte vi atter til selskabet, smagte deres vine og snakkede, lærte og sugede inspiration til os. Vi spiste, vi lo og vi fik nye venner, skulle vi en dag stå og mangle venner, mad eller vin i Georgien.

I dag er hovedet tungt og sindet roligt, måske endda lidt dovent anlagt, men der er ingen kære mor. I dag skal 4 tons æbler håndsorteres, kværnes og sættes over til gæring – hverdagen fortsætter, vi prøver bare at følge med.

Søren Sørøver – med nye vine på vej

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til The Georgians are coming!

  1. Pingback: Besøg fra Polen, november november – årets 13. måned | Beretninger fra et autentisk landbrug

Der er lukket for kommentarer.