Bagte bønner – opskrift fra “Det man spiser er man selv”

Der skal noget til at holde varmen og modet oppe i november. Det bedste, der er at sige om gråvejrets tunge fugtdage, er, at det bliver tidligt mørkt, så man ikke kan se farveløsheden.

Men man kan lave hyggelig mad, det er der tid til, når udendørslivet ikke trækker. I dag får du en opskrift fra vores nye bog “Det man spiser er man selv” på bagte bønner. Sjælevarmende, fuldgode og opmuntrende. Spis dem sammen med en lækker salat og du kan lidt igen.

Bagte bønner
– 3-4 portioner

Bagte bønner er en nem ret med masser af smag. Du kan lave første del i god tid og så blot hælde grydens indhold i et ovnfast fad, som står klar til bagning, når spisetiden nærmer sig.

Du har brug for:

4-5 løg
2 fed hvidløg
500 g kogte bønner, blandede eller dine yndlings
800 g flåede hakkede tomater
½ dl vand
2-3 spsk olivenolie
3 laurbærblade
1 tsk sød røget paprika
1 frisk chili
1 tsk rørsukker
2 spsk hvidvinseddike
¼ tsk peber
1 tsk salt
100 g rasp
50 g friskreven salt, tør ost

Pil løgene og skær dem i grove stykker. Hæld olivenolien i en tykbundet gryde og svits løgstykkerne til de bruner grundigt – det giver din ret en masse smag.
Pil hvidløgene og hak dem nogenlunde fint. Flæk chilien, skrab kerner og ribber ud og hak den fint.
Tilsæt hvidvinseddike, paprika, chili, hvidløg, laurbærblade, rørsukker, salt og peber og svits videre 2 minutter.
Tilsæt de flåede hakkede tomater og kogte bønner. Lad retten simre 15 minutter og smag til med salt og peber.
Varm din ovn op til 190 °C uden varmluft. Hæld grydens indhold i et smurt ovnfast fad.
Bland rasp med ost og fordel blandingen på overfladen. Sæt fadet i ovnen og bag dine bønner ca. ½ time eller til overfladen er gylden og sprød.

Det er nemt og kræver ikke den store kokkehue – hank op i nogle mennesker, små eller store, og gå i køkkenet sammen for at gøre noget af det vigtigste i livet – at lave ordentlig mad. Sammen.

Velbekomme!
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Bagte bønner – opskrift fra “Det man spiser er man selv”

  1. Britt siger:

    Lyder lækkert, jeg er dog i tvivl om hvilke typer bønner der menes.
    tørrede brune/hvide bønner eller bønner i skal, altså grønne, gule, pralbønner.
    Hilsner i vinterdisen
    Britt

    • Lone Landmand siger:

      Hej Britt, De tørrede, udblødte bønner er bedst til denne ret, tror jeg, men man kan da forsøge med de andre 🙂 Der er stor forskel på sorterne, for eksempel er de store hvide butterbeans ualmindeligt lækre. Borlottibønner er også en favorit her. Vælg dem du bedst kan lide!
      Alt godt fra
      Lone

      • Britt siger:

        Takker, ja jeg er også til de gode Borlotti bønner og jeg har nogle liggende, de kommer lige nu i vand natten over.
        Og så ved jeg lige, hvad menuen vil være på i morgen – Mums

        Britt

Der er lukket for kommentarer.