Æbleboller – opskrift til dig

Føler du dig rodløs, modløs og slap, så lav en dej. Gør det også hvis du er helt oppe på dupperne. Uanset hvad er en dej noget at glæde sig til. En lille levende forventning om noget godt på vej. Indsatsen er ringe, udbyttet er stort. Hvor meget mere kan man ønske sig?

Mange typer brød bliver bedst i smag og struktur, når dejen får lov at hæve lang tid, og det er muligt, hvis du bruger koldt vand, kun en smule gær og et køligt rum til hævningen.
Her kan det være hvor som helst i huset.

En forholdsvis fugtig dej giver i reglen et bedre brød, end en dej der er stiv af mel. Anskaf noget mel fra en mølle med stenkværn (findes også i de fleste dagligvarebutikker. Melet, ikke møllen), og du får et brød med højt næringsindhold og megen smag. Sørg for at kornet er dyrket uden brug af sprøjtegifte, så både grundvandet, din krop og dens hjælpsomme mikroorganismer, insekterne og dine øvrige medskabninger skånes for cocktaileffekten.

Vælger du mel af kornsorter som emmer, spelt og ølandshvede blandt andet, bliver du fri for den fattigt forædlede og forarmede danske brødhvede.

Ak herre jemini, sukker du måske, skulle man selv kunne lave et brød, der er bedre end de købte.
Ja, er svaret – man kan ikke andet. Hvis du først begynder at bage dit daglige brød selv, kan du ikke længere købe brød, der gør dig tilfreds.
Det er skruen uden ende, du får blod på tanden og evige boller på suppen.

Når man køber et brød – uanset om det er fra en bager eller en fabrik – har en indkøbsansvarlig valgt ingredienserne. Når du bager selv, vælger du hver enkelt råvare, der ryger i dejtruget. Der findes ikke trylleri indenfor bagværk – det der hældes i skålen, kommer før eller siden i din krop, bliver nedbrudt til bittesmå elementer og bruges til genopbygning og vedligehold af det fine instrument, din organisme er.
Bestem selv, hvad den skal opbygges af.

doktorboller0001

Du kan bage, hvad du vil, men her får du et forslag fra madbogen “Og halsen af en svane”:

Doktorboller

Æbler er Nordens trøfler – vi har hundredvis af sorter at vælge imellem, mildt kystnært klima og et sommerhalvår med særlig mange lyse timer. Og enhver ved, at en trøffel om dagen ikke holder lægen væk.

Du skal bruge:

7½ dl koldt vand
15 g gær
1 kg stenformalet mel til brødbagning, f.eks. ølandshvede
200 g rugmel
100 g havregryn
2 spsk honning
2 spsk vindruekerneolie, solsikkeolie eller tidselolie
3 tsk kanel
3 tsk kardemomme
2 uskrællede fintrevne æbler – dyrket giftfrit ellers dør mikroorganismerne
1 æg (til pensling) fra en høne med fødderne i nedfaldsæbler

Rør gær ud i det kolde vand, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt til dejen bliver træg og blank. Tilsæt ikke mere mel – det skal være en fugtig dej.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i køleskab natten over eller i køkkenet nogle timer afhængigt af rummets temperatur.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 225 °C. Smør et par bageplader grundigt eller beklæd dem med bagepapir.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del den i 30 stykker. Form dem løseligt til boller – uden at presse luften ud, og fordel dem på bagepladerne.

Pensl bollerne med et sammenpisket æg, lad dem efterhæve et lunt sted omtrent en halv time og bag så hver plade ca. 15 minutter eller til de er gyldne og lyder hule, når du banker under bunden.

Lad de nybagte boller køle af på en rist og frys eventuelt en del af portionen ned til senere konsultation.

Brød er ikke fyld – brød er næring
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Brød, Hverdagen. Bogmærk permalinket.