Chili kan det hele! Altså næsten..

Ok, måske kan chili ikke det hele, men de kan meget – de kan for eksempel sende dig direkte i himlen smagsmæssigt, og samtidig en halv time på tønden ved overdosering. Jeg stiler altid benhårdt mod førstnævnte i min madlavning, men er flere gange, især på indiske restauranter, blevet overmodig og har bestilt maden krydret som vor (læs deres) moder lavede den.

Hjemme i eget køkken er det så nemt, her kan man selv dosere det, man synes er passende, og det er også her, man virkelig kan få øjnene op for alle de fantastiske smagsoplevelser, der ligger i chili. Særligt i det vegetariske køkken kan de små banditter give noget så eftertragtet som fylde. Oftest gemmer en lille stærk chili på stor smag under det stærke, og ofte er den smag lige så intens, som chilien er stærk. En del af smagen hænger naturligvis sammen med styrken i frugten, men det er imponerende, som selv en lille chili kan give baggrund og fylde.

Det er så også der, man opdager, at chili ikke bare er chili. Vi dyrker mange forskellige slags, og fælles for dem alle er, at de smager af mere. Meget mere end det åndsforladte pulver, du kan købe i dagligvarebutikken, og derfor giver det helt utrolig meget mening, at dyrke chili i dit drivhus, op ad en sydvendt mur eller bare i en solrig vindueskarm. I år har drivhuset været os nådigt og har leveret en fantastisk masse dejlige chilier. Især den gule er kommet godt i år, og den er ikke kun stærk men også fantastisk aromatisk. Nu er halvdelen af avlen høstet og hængt til tørre. Næste høst skal laves til chilipasta og chilisovs, og så er varmen til en kold vinter sikret.

Et lille tip. Når du bruger frisk chili i maden, så doser lidt efter lidt, så du ikke bliver overrasket, men hav in mente, at frugten er stærkest, lige når den er kommet i, og den bliver mere integreret i maden under tilberedningen. Så står du og tænker, at det vist var i overkanten, så passer det måske helt perfekt. Hvis du bruger chili i tørret form, er det lige omvendt.

Søren Sørøver – hot stuff

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.