Det Grønne Museum

Det er svært at købe fisk nu til dags, sagde han, og lød som en 80-årig halvbitter, gammel mand, men det er sgu rigtigt nok. Nede ved fiskehandleren, hvis man kan finde sådan én, fylder fiskens svar på 30-dages kyllingen, burlaksen fra de norske og færøske opdræt, ofte halvdelen af køledisken. Og jeg ved godt, at den slags er det nemmeste i hele verden at tilberede, men det er bare mad med et tvivlsomt næringsindhold og en produktionsform, der i ekstrem grad forarmer havet.

Der til kommer den store kontrovers, hvis man vover at vælge en vildtfanget fisk! Er den nu også bæredygtigt fanget, er den i sæson, hvordan med bestanden og CO2 aftrykket? Sådanne fire spørgsmål kan slå fiskebenene væk under de fleste, og det er meget nemt, som bevidst forbruger, at miste modet.

Men det er der slet ingen grund til. I stedet skal du pakke bilen med mennesker og køre til Det Grønne Museum på søndag, hvor nogle af Aarhus bedste kokke, blandt andre Rune, der er medarrangør, fra restaurant Hærværk, vil stå klar til at vise dig, hvordan man vælger den rigtige fisk og tilbereder den. Du vil blive præsenteret for fisk, der næppe ville være dit førstevalg ved fiskebilen, men nogle hvor bestanden er bæredygtig, og jeg kan love for, at disse ikke holder sig tilbage med hensyn til smagsoplevelser.

Arrangementet er bl.a. stablet på benene af en fiskeriforening, der hedder FSK. Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri. Det er en forening af fiskere med mindre fartøjer, der typisk sejler på dagstogter og kun fisker med skånsomme redskaber. Det vil sige redskaber, der både minimerer bifangster af for små fisk og som ikke ødelægger havets habitater, som de store trawlere gør. Foreningen arbejder også på at få lavet en mærkningsordning, så du kan se ved fiskerhandleren, at fisken er skånsomt fanget. Foreningsfolkene vil naturligvis også stå klar på dagen, til en snak om fiskeriet anno 2019 og deres kamp for at bevare de små fiskesamfund, der for bare et par årtier siden var over alt i de danske havne, og nu desværre stort set er væk.

Du kommer selvfølgelig til at kunne smage alle de dejlige fiskeretter, give en hånd med, og ikke mindst blive inspireret til at kaste dig over vildtfangede bæredygtige fisk i dit eget køkken. Det hele foregår på søndag d. 13. oktober fra kl. 11 til 15. Museet ligger på Randersvej 4, 8963 Auning, og når du har købt entrébillet er fiskeeventen gratis.

Søren Sørøver – bagud med at fiske

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.