Rounddown

Måske har du set det, måske har du ikke. De større etablerede medier har haft travlt med at tegne profiler af genbrugspolitikere, så vi kan vide noget ligegyldigt om menneskene bag den umenneskelige politik. Det rager dig måske en høstblomst, og så er der godt nyt på andre fronter – flere blomster blandt andet. Flere insekter også, da de to er uløseligt forbundne. Med udgangen af 2023 ser det ud til, at sprøjtegiften Roundup forbydes i Tyskland. Netop for at begrænse skaderne på vores livsgrundlag.

Østrig var første europæiske land til at tage den store beslutning – gående imod EUs fortsatte godkendelse af pesticidet, og nu følger Tyskland efter. Danmark gør næppe foreløbig, men det ændrer ikke ved, at der er en tiltagende folkelig bekymring over nedgangen i insektbestanden, herunder bierne, fund af glyphosat/dets nedbrydningsprodukt i grundvandet samt fund af stoffet i menneskers urin – både blandt børn og voksne. Vi vil (heller) ikke have det i vores kroppe.

Oftest handler uenigheden om, hvorvidt Roundup er kræftfremkaldende eller ej, og det er der modsatrettede betalingsvidenskabelige bud på. Et noget overset område (udover insektdøden…) er såvel virkningsstoffet samt hjælpestoffernes øvrige påvirkning af mennesker. Der er begrundede formodninger om, at sprøjtegifte skader den sunde tarmmikrobiota. Ubalance i tarmfloraen er i dag under mistanke for at være medvirkende årsag til en lang række sygdomme herunder diabetes, men også humør og generel trivsel står og falder formodentlig med vores indre mangfoldighed af mikroorganismer.

Man kan vende det om og sige – hvorfor i alverden skal man finde sig i at indeholde Roundup i kroppen og fordøjelsessystemet? Det burde være et aktivt valg, eller et fravalg, ikke et livsvilkår!
De færreste har et personligt ønske om at lægge helbred til andres grådighed.

Debatten om forbud i Danmark vil finde sted de kommende år. Der er massive økonomiske interesser på spil, og det giftbaserede landbrugs lobbyorganisationer vil fortsat påvirke den politiske linje og beslutningstagerne med udgangspunkt i den tilbagevendende kliché “Hvad skal landbruget gøre uden?”

Det egentlige spørgsmål er: Hvad skal vi gøre med?
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.