ØKO-KOK 2019

Måske undrer du dig over, om det der ØKO-KOK ikke snart kommer? Og jo, det er lige på trapperne. Det er faktisk allerede i morgen søndag, men for første gang afholdes konkurrencen ikke her på gården. Mit lille barn er blevet voksent og er flyttet hjemmefra.

For en lille håndfuld år siden fik jeg den geniale idé, synes jeg selv, at starte en kokkekonkurrence, hvor kokkene, måske for første gang i dansk gastronomisk historie, selv skal høste deres grøntsager, og ikke nok med det; de kender ikke udvalget af råvarer, før de står midt i konkurrencen. Det vil sige, at det med at træne op, udvikle og øve sig er ekstremt svært. Her er kokkene nødt til at have et godt solidt grundkøkken og så bunker af kreativitet og mod. Kokkene skulle naturligvis komme fra økologiske certificerede restauranter. Deraf navnet ØKO-KOK.

Det var først, da jeg fik overbevist Økologisk Landsforening om at gå ind i kokkekampen, at vi fik konkurrencen stablet på benene, og i år bliver det så 3. gang, at dysten afvikles. Det har hele tiden været min mening, at konkurrencen skulle vandre rundt fra økoproducent til økoproducent, og efter to år her på gården er den nu blevet moden til at komme ud i det ganske danske land. Der er blevet nedsat en arbejdsgruppe, og mine skuldre er for en gangs skyld noget mindre tyngede af projektet. Jeg tænker, at det meste af den vægt hviler støt og roligt på Birgitte, der er koordinatoren ved ØL til eventet. Jeg skal egentlig bare møde op og være konferencier.

Det er således med umådelig stolthed, at vi i morgen søndag d. 1. september åbner dørene til ØKO-KOK 2019 på Stengården ved Bregne i Nordsjælland. Restaurant Hærværk skal forsvare deres titel som 2 gange årets ØKO-KOK mod restaurant L’estragon der også er fra Aarhus, fra København kommer restaurant Brace og Trine Hahnemanns Køkken og som the dark hose kommer Sdr. Bjert Kro, der ligger syd for Kolding. Sdr. Bjert Kro drives af Emil, der sidste år var med til at genvinde titlen til restaurant hærværk, da han på det tidspunkt var medejer, men siden er han og hans kone startet op i Sdr. Bjert og er nu klar til at erobre titlen som årets ØKO-KOK til Syddanmark. Det bliver en gyser uden lige!

Overdommer Anders, der også skal have stort tak for at være en del af styregruppen, har som altid medbragt et dommerpanel med ubestridelige kompetencer, og således skal de konkurrerende restauranter præsentere forret, hovedret og dessert for Mikkel Maarbjerg, Francis Cardenau og Anders Halskov-Jensen selv.

Festlighederne starter kl. 10 og slutter kl. 16. Adressen er Stengården, Høveltevej 40, Bregnerød 3460 Birkerød, og alle er hjerteligt velkomne.

Vi glæder os!
Lone & Søren

P.S. Det er i dag fra kl. 11-15, der er Økologisk Høstmarked her på gården. Kom glad – besøg dyrene, nyd en nybagt frokostpizza, gå en tur ned til Sørens Sø, kig på røde æbler i plantagen eller ukrudt i bærstykket. Læs mere HER.

P.P.S. Fotos er taget af Anders Victor Petersen, undtagen det bare af Sørøveren…

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.