Projekt gårdsplads

Det her indlæg bliver altså lidt svært at skrive, uden at det kommer til at ligne et rent reklamestunt. Men begejstringen for min seneste investering er ret svær at holde nede.

Vi har længe gået og set lidt bekymrede, nærmest bedrøvede, på vores gårdsplads, der efterhånden så lige lovlig økologisk ud.

Der sker nemlig uundgåeligt det, at ukrudtet gror imellem de gamle pigsten, og med tiden, bladfald og formuldning, så begynder fugerne at vokse over hovedet på stenene, og det gamle, flotte håndværk drukner stille og roligt i brun jord og grønt.

De seneste år har jeg klippet gårdspladsen med en plæneklipper, når ukrudtet begyndte at stå knæhøjt. Det gav om ikke andet indtrykket af, at vi prøvede.

Jeg har kigget længe efter løsninger. Jeg har overvejet en roterende kost til den store fræser, men har været i tvivl om den kunne gøre det, og med en pris på min. 10.000 var det ikke et sats, jeg ville tage. Så har jeg set på roterende stålbørster, der via min traktors hydraulik kunne rense mellem stenene. Men de billigste modeller, jeg kunne finde, stod til omkring 40.000, og så var det fuldstændig udelukket.

En dag hvor jeg sad og søgte på google og efterlod mig digitale spor hos de fleste af landets maskinhandlere, faldt jeg over ”Kwern” hos et lille dansk firma, der laver lige netop den slags maskine, som jeg søgte. En lille håndholdt og ikke mindst betalelig maskine, der kunne kwerne sig igennem gårdspladsen.

Købt og leveret står jeg nu med lidt trætte arme men ved ualmindeligt godt mod, for det her virker. Det virker rent faktisk, og stille og roligt kommer kvadratmeter efter kvadratmeter af pigstenene til syne. Det bliver, eller rettere er, helt fantastisk at se det gamle håndværk komme frem, for selvom det fine grønne areal nu ved første øjekast virker goldt og livløst, så skal du bare se, når regnen har skyllet de mange tusinde sten rene – deres farvespil, former og mønstre.

Træerne vokser ikke ind i himlen, men det gør ukrudtet! Derfor er jeg også helt bevist om, at jeg kommer til at bruge mange timer på at holde gårdspladsen fremover, men det bliver ikke så stor en opgave, som den her første gang hvor der skal fyldes og bortkøres den ene trillebørfuld jord efter den anden.

Jeg vender tilbage, når jeg er færdig – med pralebilleder, så er du advaret.

Søren Sørøver – med lange arme

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

7 svar til Projekt gårdsplads

 1. Eva siger:

  Simpelthen så flot 👍🏻

 2. Charlotte (Uglemor) siger:

  Lige nu ønsker jeg mig virkelig pigsten i stedet for perlegrus. Jeg er “lidt” trææt af arbejdet som menneskelig round-up 😉
  Det ser bare så godt ud. Tillykke med kwernen

 3. WOUW, hvor er det smart, og hvor ser det godt ud.

 4. majio siger:

  …jeg synes det samme som Ulla…:)

 5. Lilian siger:

  Smukt og bestemt al sin umagen værd.

 6. Lene siger:

  Det ser rigtig godt ud
  Go arbejdslyst

 7. Ulla siger:

  Godt gået
  Et smukt styk arbejde til glæde for øjet og bevaringsværdig for mange.

Der er lukket for kommentarer.