Vækstboller – opskrift til dig

I dag får du en opskrift fra bogen “Og halsen af en svane”, måske har du tid til at søndagsbage.

Selvom dejen ifølge opskriften laves over natten eller i løbet af dagen, kan du godt sætte tempoet op ved at lune mælken og lade fordejen hæve i et varmt rum. Det vælter verden ikke af.

Vækstboller – med rod og sol

Ja, en klassiker i et bagervindue – gulerodsboller – lad dem blive der. Du kan gøre det til et fremragende stykke bagværk!

Til igangsætning af dej:

5 dl mælk fra en ko der ikke skal lade sig nøje
1 dl solsikkeolie
15 g gær
1 lille spsk fint salt
2 spsk rørsukker
950 g godt mel til brødbagning f.eks. ølandshvede

Til dag 2:

2 æg fra høns med græs op til sokkeholderne
2 dl solsikkekerner
3 dl groftreven gulerod
samt 1 æg til pensling og flere solsikkekerner til at drysse med

Find en god stor skål frem. Hæld mælk i skålen og rør gæren ud deri. Tilsæt solsikkeolie, rørsukker, salt og mel og ælt dejen grundigt sammen. Dæk skålen med et låg eller et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve i et køligt rum ca. ti timer eller natten over.
Hæld reven gulerod, solsikkekerner og æg ned i skålen til dejen og ælt tingene grundigt sammen. Dejen bliver klistret, og det skal den være – tilsæt ikke mere mel.

Beklæd to bageplader med bagepapir eller smør dem grundigt. Tag dejportioner mellem to spiseskeer og afsæt dem på bagepladerne. Der bliver ca. 15 store gulerodsboller af portionen. Pisk ægget, pensl bollerne og drys med solsikkekerner.

Sæt bagepladerne til efterhævning et lunt sted i ca. 45 minutter. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 225 °C uden varmluft.
Dejstykkerne skal være fint hævede, før du sætter den første bageplade i ovnen. Bag hver plade for sig i ca. 18 minutter eller til bollerne er gyldne og lyder hule, når du banker på undersiden. Læg dem forsigtigt over på en rist til afkøling.
Spis dine lækre gulerodsboller mens de endnu er lune – da smager de allerbedst.

Plantevækst – den eneste form for vækst vi har brug for
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Vækstboller – opskrift til dig

 1. Hej Lone
  Jeg synes ikke dejen er klistret med 5 dl. mælk, 1 dl. olie og 950 g. mel!
  Erik

 2. majio siger:

  ….åh, ja…….selv om jeg hverken tåler gluten eller laktose…så ER jeg begyndt at HÅBE på,
  at nogen kommer forbi, og giver mig et lift til sommer, til middag……….!
  …og ja, HVER gang jeg åbner mailen med det frodige drivhus, så er jeg ved at falde bagover…!!!

Der er lukket for kommentarer.