Hvis du vil skabe glæde i vintermadlavningen – lilla broccoli!

Broccoli om vinteren, tænker du måske, spansk, gammelhøstet, plastikindpakket og dieseltransporteret. Ja, sådan er vilkårene, hvis man vil købe sommerkål om vinteren i dette land, og det er stadig bedre for din krop med indkøbt kål end ingen kål. Ihvertfald hvis den er uden rester af sprøjtegifte.

Men har du et lille stykke jord, må du ikke snyde dig selv for én af vinterdyrkningens helt store gevinster – lilla broccoli. Planterne vokser videre fra efterår til forår, under de nuværende klimaforhold i særdeleshed, og det betyder, at man flere gange om ugen kan gå de få meter og høste absolut friske broccolibuketter til aftensmaden. Intet overgår friske grøntsager især på den her tid af året, hvor vi er overladt til kartofler og rodfrugter.

De små broccolihoveder er fremragende letdampede og serveret som salat med olie-eddikedressing og løg, de kan indgå i krydret suppe droppet i gryden i allersidste øjeblik, de kan ristes på panden og løfte kartoffelmosen, eller de kan gå den klassiske forsamlingshusvej stegt som vildt. Måske.

De kan under alle omstændigheder skabe megen glæde i vintermadlavningen, og har man tillige nogle stokke med kalettes (som jeg tidligere har lovprist) samt noget russisk bladkål, så er der faktisk en fyldt grøn-rød salatskål selv i december, januar, februar og marts.

Måske har du selv dyrket de store grønne broccolihoveder, og måske har du efter endt tilberedning og servering fundet en fed larve kogt ind i sit filtrede spind godt gemt i den kompakte buket. Det sker bare, medmindre man sværger til broccoli behandlet med insektgift, og så er det, man ikke kan se, nok mere bekymrende end en larve.
En stor gevinst i den kødfrie afdeling er broccolityper med så små blomsterhoveder, at larverne ikke kan gemme sig, også derfor er vi særligt begejstrede.

“Purple sprouting early” hedder den værdifulde plante, som er en gammel sag. At den trives så fint nordligt nu, skyldes også, at landet ikke har været dækket af is og sne i år. I beskrivelserne står, at den giver fine hoveder om foråret – her har det været vinteren igennem.

Frøene kan sås i potter indendørs nu
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Hvis du vil skabe glæde i vintermadlavningen – lilla broccoli!

  1. Pingback: Hvis du vil skabe glæde i vintermadlavningen – lilla broccoli! — Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. majio siger:

    …- og skal man ikke have sit humus og kompostjord klar til at så i?

  3. Pia Sofie Lotus Sommer siger:

    uhm hvor ser det lækkert ud, og en god ide, igen, tak

  4. Hvem sælger de frø????

Der er lukket for kommentarer.