Vis hensyn

Måske har du selv kørt på motorvejen i dette land, og måske har du selv mødt de store svinetransporter. Fyldte biler kører i retning fra øst til vest og fra nord til syd for derefter at krydse grænsen. Over 14 millioner grise transporteres hvert år, heraf de 9 millioner på rejser længere end 8 timer. De resterende 17 millioner bliver og bidrager til kvælstofudledningen hele deres korte liv.
Udsmykningen af sektorens høje lastbiler er iøjnefaldende. Har du set de bagsmække, der er prydet af to fyldige lyserøde grise? De er på en fodboldbane, og den ene sender en bold mod den anden – med underteksten “Endnu et hold grise på vej mod målet
Er det hån eller humor?

Det er vanskeligt at finde det sjove i dødsoptoget, uanset at (nogle af) grisene efter den lange transport får et liv yderligere 3 – 4 måneder i Polen eller Tyskland.
Dekorationen er en del af den egenfortælling, man til stadighed fastholder indenfor erhvervet – se grisene strutter, se grisene er glade, se hvad du som dansker har at være stolt af; men hvis man ikke har et godt budskab, er det dumt at skabe ét for at sælge varen.

Kan man forestille sig andre brancher, med samme størrelse på skyklapperne, adoptere charmeoffensiven? En streamer bag på de mørke biler “Endnu en minister på vej i selvmål.” Eller direktionsvognene “Endnu en bankdirektør på vej i rigt mål”
Eller fra Finanstilsynet ”Endnu et sammenhold har holdt målet rent.” Eller advokatstanden ”Endnu et hold der har fået midler til at hellige målet.”

Nu har det givet ballade. Ikke transporterne i sig selv, men Fødevarestyrelsens årelange slappe kontrol- og sanktionsindsats. Velvillig er muligvis ikke for stort et ord. I midten af januar kom styrelsens egen rapport om stikprøvekontrollen ude i svinebesætningerne, og den var ikke opmuntrende: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Pressemeddelelser%202019/For-mange-landm%C3%A6nd-passer-ikke-deres-syge-grise-godt-nok.aspx

I sommer var kontrolindsatsen med dyretransporterne oppe at vende, og ministeren lovede indgriben:
https://www.dr.dk/nyheder/politik/hard-kritik-af-fodevarestyrelsen-i-sag-om-dyretransporter

I januar tog DR fat i problemet igen, og det var om muligt endnu mere beskæmmende:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/kritik-af-kontrol-med-dyrevelfaerd-grove-overtraedelser-registreres-ikke

Kort fortalt har myndighederne fundet ud af (efter DR har bragt sagen til Fødevarestyrelsens kendskab), at et ukendt antal overtrædelser ikke er blevet sanktioneret gennem årene.
Fødevarestyrelsens direktion har nu indskærpet overfor veterinærenhederne, at de skal sanktionere, når de finder overtrædelser i forbindelse med kontrollen på samlestederne – altså de stalde i Danmark, hvor grisene inspiceres inden afgang til udlandet.

Så langt, så godt – forbrugerne kommer ikke i de industrielle svinestalde, der er således kun dyrlægerne til at varetage husdyrenes interesser, når det kommer til almen trivsel – ikke at forveksle med effektivitet.

Opstramningen af kontrollen med de transporterede dyrs tilstand har nu udløst en protestskrivelse fra en overvældende del af fagdyrlægestanden til Fødevareministeren.
Og det synes jeg, du bør vide, selvom det ikke er et emne, der cirkulerer på førende mediers sider. Der er med andre ord stærke og indflydelsesrige kræfter, som forsøger at begrænse den opstrammede linje for, hvilke grise der kan sendes afsted på de lange transporter. Debatten burde i virkeligheden handle om det rimelige/urimelige i, at dyr stuves tæt og køres over store afstande, uanset inspektion ved samlestaldene.

Det er værd at hæfte sig ved svinefagdyrlægernes åbne brev, fordi det med al uønskelig tydelighed fastslår, hvis interesser de faste dyrlæger i staldene varetager; svineproducenterne og grisenes antal (men ikke deres tilstand), betaler dyrlægernes løn. Tilbage er så den offentlige stikprøvekontrol.

Måske har du også set lastbilerne med den struttende gris, der har en blomst i munden, krølle på halen og solbeskinnet, grønt græs under klovene. Under den sunde dansegris står der “Levende grise – vis hensyn
Hvorfor opfordre til at omverdenen viser grisene hensyn, når man ved, de er stoppet ind på 3-4 etager med et sparsomt tilbud af vand, en ammoniakfyldt luft, et tilsølet gulv til at hvile de arrede halestumper på og skammeligt mange timers ophold i sildetønden?

Eneste form for hensyn, man kan bidrage med, er en opfordring til ikke at støtte produktionsformen – undgå køb af varer som baserer sig på industriel svineproduktion. Og vær med til at sende et signal modsat erhvervets, så ministeren får en fornemmelse af, at den offentlige mening ikke nødvendigvis repræsenteres af svineproducenter og deres fagdyrlæger. Der er lige straks valg, og valgmøder er alletiders lejlighed til at dreje politikernes opmærksomhed væk fra, hvis liv de vil ødelægge, og i retning af hvis de vil forbedre.

Målet er fuldt
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

6 svar til Vis hensyn

 1. majio siger:

  tak for din viden,
  og at du deler den

 2. Det, der kan få mig til at græde, er når jeg kigger ned i folks indkøbskurve. Jeg får nogen gange lyst til at flå varerne op, råbe og skrige og tvinge folk til i hvert fald at vide, hvad de køber. Jeg ønsker mig billeder af burhøns, tremmegrise osv på pakkerne, ligesom “reklamerne” på cigaretpakker.
  Men mange handler med pengepungen i stedet for med hjerte og hjerne. Og kom nu ikke med fattige mennesker, så mange kan ikke være så fattige, hvis jeg ikke er det. Det er et spørgsmål om anstændighed og prioritering.
  PS. Hvad synes I om COOPs kampagne med kyllinger fra gårdene og de der hjertekampagner. For mig at se, er de et forsøg på at dysse folks samvittighed helt i søvn, så de kan fortsætte med at tjene penge på papkyllinger og plasticsvin.
  End of rant, som man siger på engelsk, Der blev bare lige trykket på en af mine ømme punkter.

 3. Helle siger:

  Ikke fordi det nok ændrer meget, men jeg synes, du skulle sende dette indlæg til Politiken. JP er jo i lommen på landbrugsindustrien, men måske, bare måske, kunne det få dem til at skrive om sagen. Selv om de jo nok heller ikke finder det særligt vigtigt, for så havde de vel skrevet om det allerede.

 4. Pia Sofie Lotus Sommer siger:

  Jeg begriber ikke at det er tilladt at behandle dyr på den måde, men ikke desto mindre er det med vores lovgiveres velsignelse. Mennesker der tillader dette er det man med et flot ord kalder følelsesmæssige uintelligente og dem skal vi også huske at have medfølelse med, for de kan simpelthen ikke sætte sig ind i dyrenes lidelse og det er i sig selv en meget stor dysfunktion i deres følelsesliv……. Men desværre er det ikke kun grise, men også vores køer, vores kalve, vores høns, det er tilladt at behandle som en slags maskiner, altså uden følelser og behov……Et skridt videre, mink og ræve som også bliver produceret og behandlet meget dårligt, brevduer for den sags skyld også……Ønsker alle en god dag, trods alt, med stor medfølelse og kærlighed til alle der har behov for det…

 5. Anita siger:

  Tak fordi I sætter fokus på grisenes tarv. Jeg græder altid, når jeg passerer grisetransporterne. Et rædselsvogntog uden lige, som for mange år siden var grunden til jeg holdt op med at spise kød. Selvom jeg er vant til at virkeligheden på dyrevelfærdsområdet altid viser sig at overgå mine værste anelser, så blev jeg så trist over at læse om svinefagdyrlægerne😢 Jeg troede helt naivt at de var ansat til at sikre grisene et minimum af velfærd!

 6. Susanne siger:

  Hvor er det godt, at du og Søren Sørøver er her til at fortælle denne slags videre. Jeg skammer mig og køber aldrig mere kød fra alm. konventionel produktion. For evigt bliver det friland! Og jeg vil forsøge at brede denne viden videre, hvor jeg får mulighed!

Der er lukket for kommentarer.