Svampeburger – opskrift fra Det man spiser…

I går gik det meste af dagen med at ordne og opliste kildematerialet til den kommende bog om krop, mad, fødevarer, husdyr, natur plus meget af det løse.

Til aftensmad lavede Søren Sørøver en af bogens opskrifter, en burger med svampe, og du får den også her. Der er godt 50 opskrifter i 5 forskellige kategorier, men ingen med kød. Det bliver ikke fremtidens vigtigste råvare, og de unge mennesker skal nok lære at stege en kotelet eller dampe en fisk, hvis først de er blevet begejstrede for madlavning i det hele taget.

Og så til måltidet:

Burger
– 4 portioner

En vegetarburger smager fantastisk. Det handler om at bygge den op af umami-rigt indhold, sprød salat, lækker dressing og hjemmebagt brød af ordentligt mel. Prøv selv.

Du har brug for:

3 løg
500 g champignons
1 fed hvidløg
1 porre
2 dl linser
3 spsk revet parmesanost eller anden tør fast type
2-4 spsk rasp
2 æg fra høns der har verden for deres fødder
1 spsk smør eller god olivenolie
1 spsk friske timianblade
salt og peber
smør til stegning samt rasp eller groft majsmel til panering
4 gode burgerboller plus ketchup/dressing, salat og syltede agurker til fyld

Skyl og kog linserne ca. 30 minutter – de skal være møre.
Pil løgene, hak dem i fine tern, steg dem langsomt brune på en pande i smør eller olie et kvarters tid, mens de vendes jævnligt.
Hak champignons, hvidløg og timian fint i en foodprocessor og hæld blandingen i panden. Steg væden ud af blandingen.
Snit hele porren så fint som muligt og tilsæt den. Steg videre i ca. fem minutter, smag til med salt og peber, og tag panden af varmen, så indholdet kan køle lidt ned.
Dræn linserne helt fri for vand og mos dem lidt i stykker. Rør linserne sammen med æg, rasp, de stegte løg/ svampe og revet ost. Rør farsen grundigt og lad den hvile så raspen optager fugten. juster evt. med mere rasp. Del svampefarsen i fire portioner og form dem til runde flade skiver. Vend dem i rasp eller groft majsmel og steg dem ved god varme i ca. 5 minutter på hver side.

Flæk bollerne og byg din burger som du vil.

Sol på dig
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Geniale grøntsager, Hverdagen, Opskrifter. Bogmærk permalinket.

2 svar til Svampeburger – opskrift fra Det man spiser…

 1. Lene siger:

  Tak for det
  Glæder mig til flere vege opskrifter
  By the way…. hvordan går det med Sørøverens kød projekt?

  • Lone Landmand siger:

   Kødprojektet i bogform er vist indhentet af udviklingen, så Sørøveren pusler med en grøntsagsbog og så bliver opskrifterne fra kødprojektet gemt til en mulig selvforsyningsbog, måske…
   Men kødprojektet med udelukkende at spise dyr nedlagt/fanget for egen hånd kører uforandret nu 3½ efter begyndelsen. Det er vist vanskeligt at gå væk fra igen, og der er afgjort et stykke tid mellem køddagene.

Der er lukket for kommentarer.