Julens stadeholdere – Brandbygegaard 2018

Måske har du endnu ikke skaffet alle julegaverne. Måske er du ikke engang begyndt at tænke på den slags. Så udsæt det endelig lidt længere – lige straks er det tid til årets hyggeligste julemarked her på gården, og der bliver alletiders lejlighed til at bruge opsparingen på usædvanlige sager fra de dedikerede stadeholdere. Nyttige julegaver – spiselige, drikkelige eller smukt brugbart håndværk. Hvem bliver ikke taknemmelig for det? Tænk at kunne give en gave der glæder 3 mennesker – producenten, dig og den heldige modtager.

I forsommeren lykkedes det at rydde den sidste hindring i gårdens gamle trælade, fyrrummet, for at få plads til de tilmeldte godtfolk – historisk mange ville være med. Den indsats lukrerer vi på endnu engang og glæder os – igen – over, at der er en overvældende tilmelding fra stadeholdernes side; 25 bliver vi. På denne årstid skal de fleste kunne være indendørs, og vi rykker tæt sammen. I en duft af gløgg og æbleskiver kan meget lade sig gøre.

Her kan du læse en smule om, hvem du kan møde på gården i weekenden d. 8. og 9. december:

Karoline er keramiker og kunsthåndværker af den dygtigste slags. Frem til markedet har Karoline arbejdet ihærdigt på blandt andet holdningskrus. De går an til både dem med og uden holdning, rank ryg eller nedbøjet tilstand. Kom og anskaf dit nye yndlingskrus og lad det glæde dig mange år frem. Udover at få drejeskiven til at snurre beskæftiger Karoline sig med at passe sit ualmindeligt dejlige Bed & Breakfast- sted i skoven. Hvis du har brug for et sted at overnatte, nogle feriedage med ordentlig morgenmad eller et roligt ophold i det østjyske område, så finder du det her: http://www.sondrupbb.dk/

dsc_48430001

Steen kommer med sine flotte juletræer. Du kan danse alt det, du vil, omkring træerne på stedet, men du kan også sørge for at medbringe trailer, tagbagagebærer eller trækvogn, så du kan hjembringe dit helt eget udvalgte eksemplar.

Anne Mette kommer fra Ribe og medbringer hjemmestrik og garn fra eget dyrehold. Anne Mette er med til madmarkedet for anden gang, og vi glæder os til at gense og røre de fine uldvarer.

Sommergrønt er Astrid & Vigge plus familie, de laver økologiske planter, grøntsager, krydderurter og alt andet godt og vigtigt. Vi er meget glade for, at de vil være med til at sprede plantevækst både i verden og på Brandbygegaard.

Igen kommer de flinke folk sammen med deres gode ven Kirsten fra FavnenFuld. De hiver alt, hvad varevognen kan bære af planter og spiselige varer med, blandt andet spændende urter, bladgrønt, samt kød fra deres sortbrogede grise.
Læs mere her: http://www.sommergroent.dk/
https://www.facebook.com/pg/FavnenFuld/about/?ref=page_internal

dsc_48390001

Alida og Edward stiller som sædvanligt op med deres fantastiske økologiske ostehåndværk samt gedekød. De flittige mennesker har skabt en unik osteproduktion på eget gårdmejeri, og der er al grund til at bakke op om den slags.
Læs mere her.

Fra Alrø kommer Lennart Joel Rosenquist, og han medbringer kunsthåndværk – æsker i træ, søpindsvin støbt i bronze, fugle støbt i bronze samt håndgjorte knive.
http://www.kunstmarked-odder.dk/mia-jensen

Anders har sin egen gård og den dejlige Louise ved sin side. Sammen dyrker de jorden naturnært og avler gamle kornsorter økologisk og uden brug af husdyrgødning men ved hjælp af klogt sædskifte (jo, det kan godt lade sig gøre). Kernerne oparbejdes til mel og malt. Kom og anskaf noget helt særligt mel til din julebagning. Sandt landbrugshåndværk.
Læs mere her.

dsc_48480001

Anne fletter de smukkeste ting af pil! Gå ikke glip af muligheden for at vælge en helt unik gave til et helt unikt menneske, du vil glæde. Der er hjerte og sjæl i hvert eneste fletværk – det kan ses og det kan mærkes. Det vanskelige er valget.
Læs mere her.

Øko And Samsø kommer med ænder, der har levet udendørs på grønne marker. Du kan forudbestille en eller flere af de gode dyr til din julemiddag. Kig ind på hjemmesiden og bestil til afhentning under julemarkedet her på gården, så er du sikker på, at det lykkes. Du finder dem her.

Torben og Michael står bag Malling Mjød, og de ved alt, hvad der er værd at vide om den ældgamle drik. Kom og smag, spørg, lær og nyd. En honningmad er altid værd at sætte tænderne i, men et svalt glas mjød er noget helt særligt. Og det klistrer ikke.
Læs mere her.

Gedsø-Denmark stiller op igen med unikt øko-tøjhåndværk produceret uden kemikalier og andet belastende. Det er smukke, enkle klæder i uld, silke og hørstrik. Ting man bare må røre.
Læs mere her: http://gedsoe-denmark.weebly.com/

dsc_48990001

Kaffe-Jacob fyrer op under kedlen og brygger kaffe i stride strømme weekenden igennem. Og det er ikke en hvilken som helst kaffe. Jacobs bror har plantet og passer ca. 25000 kaffeplanter i Equador – økologisk. Derudover importerer og rister Jacob også kaffebønner fra andre dele af verden. Kom og smag!
Læs mere her.

Marianne medbringer unikke sjaler/tørklæder i merino- og cashmere-uld samt nogle i silke til både kvinder & mænd – designet af en italiensk kvinde, fastboende i Indien. Der anvendes økologiske farvematerialer, og Marianne og hendes medindkøber Karen tilser væverierne og sikrer sig, at der forefindes ordnede arbejdsforhold.

Mark har Risskov Ost, og han bringer et betragteligt udvalg af alverdens oste med til julemarkedet. Udover dem fra alverden er der også oste fra små danske gårdmejerier, og der er viden og fortællinger om fantastisk smag og hæderkronet håndværk. Kom og anskaf til decembermåltiderne.
Læs mere her.

Bertil graver grønkålstræer op og medbringer desuden sine øvrige pragteksemplarer af økologiske grøntsager. Alle Bertils grøntsager er pragteksemplarer, så hvordan kan han andet?

Og Bertil kan mere end det – i år har han sørget for at invitere Lone, som bager uforligneligt brød, og du kan komme og købe det helt friskt fra ovnen.

Mariejose og Frank dyrker efter økologiske metoder camelina på deres gård ved Hjørring. Det er et ældgammelt frø, som koldpresses til næringsrig olie. Olien kan både bruges ved høj varme og til kolde sager som dressinger m.m. Smag selv!
Læs mere her.

Paul og Carsten er de dedikerede mennesker bag StoneBros – en omfattende økologisk produktserie der baserer sig på lavt kulhydratindhold og stor livsglæde. Her finder du knækbrødblandinger, chokoladesmør, krydderier og drikkevarer. Brødrene vil gerne fortælle om baggrunden. Til dig.
Læs mere her.

Janne Jaaks kommer igen med sit helt særlige håndstrik primært i uld fra får og lam der lever frit på Shetlandsøerne. Ingen allergifremkaldende farvestoffer i den uld. Der er strikkjoler, store og små nordiske sjaler og andre kærkomne beklædningsstykker, alle fra Jannes hoved og hænder – smukt, let og luftigt design, du er nødt til at se og røre! Janne medbringer desuden nogle små vævede tasker fra et lille familievæveri i Normandiet, en bunke kærlighed og en vældig rar mand. Og det er sandheden selv.

Steffen og René importerer ordentlige vine, og de medbringer et udvalg af økologiske, biodynamiske og sikkert også nogle ucertificerede, som blot er dyrket uden brug af menneskeskabt kemi, men med stor respekt for natur og menneskers helbred. Her kan du finde vin, der klarer dig gennem hele december.
Læs mere her.

Morten tager turen over havet og medbringer Samsømel til folket. Morten har eget mølleri på slægtsgården Kristensminde. Der er et udvalg af forskellige økologiske meltyper og havregryn, så du kan købe til både rundstykkerne og julebassen. Eller til dit hjemmebagte julefrokostrugbrød.
Læs mere her.

Dorte og Gert hedder de gode mennesker, som henter økologiske græske specialiteter til dette land. Te, urter, krydderier, oliven, olie og en del umanerligt smukke brugsredskaber af oliventræ. Du kan nyde at tale med dem om oprindelse, natur m.m. eller du kan blot skyndsomt anskaffe dig en fin gave til din bedste ven. Eller mor.
Læs mere her.

Margit og Villy fra Blomstergården medbringer spændende frugttræer (om vejret er tåleligt), for findes der en bedre gave end et træ? Nej vel! Desuden har de rare mennesker i år fået lavet most af forskellige gamle æblesorter fra deres enestående pomet, og den most kan du erhverve til julemarkedet.
http://www.blomstergaardenvedviborg.dk/

Vi er der selvfølgelig. Sørøveren står med mousserende vine, cider, rødvin 2009, årets udvalg af håndværksbryg i ølflasker og de nytappede flasker portvin, gin, vodka æble samt pære eau de vie. Anskaf nytårsboblerne nu og du sikrer dig en festlig aften. Kom og smag!
Læs mere her.

Jeg spæner nok frem og tilbage mellem vinen, æbleskiverne og bogudsalget. Vores bøger kan selvfølgelig erhverves med en krusedulle. Eller lidt smør.
Husk også at få din julegave fra Sørøveren og jeg – vi forærer dig rask væk eksemplarer af romanen “Under landet” samt den debatskabende bog “Mad vs. Fødevarer”.
Læs mere her.

Udover at smage og bese stadeholdernes vedkommende varer kan du naturligvis sætte dig ved de store borde, få ro i sjælen under lysekronernes skær og indtage en solid frokostret af ordentlige økologiske råvarer. I år laver vi en italiensk inspireret bondesuppe, ribolitta, samt godt brød, og du kan få den serveret af vores flittige familie- og vennehjælpere.

Der er selvfølgelig et æbleskivehold igen i år – Mikkel, Liv og deres venner vil bage et uendeligt antal af verdens bedste æbleskiver og servere dem med hjemmelavet syltetøj. Skyl eventuelt æbleskiverne ned med vores traditionsrige æblegløgg, alt i madboden er økologisk. Bedre bliver det ikke.

Har du gummistøvler med, kan du gå tur på hele gården og kigge til høns, grise, får, geder, kreaturer, mufloner, ænder, gæs og kaniner, æbleplantage, køkkenhave, vinmark m.m. Har du ikke gummistøvler med, kan du gøre det alligevel.

Alt det gode finder sted i weekenden d. 8. og 9. december kl. 11-16 begge dage. Adressen er Brandbygegaard, Alrøvej 77, Odder.

Kom hertil og både du og vi bliver glade!
Søren & Lone

P.S. Det vil også glæde os, hvis du vil invitere alle, du kender.

P.P.S. Laden er kold i december, så du kan roligt tage godt med tøj på.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Julens stadeholdere – Brandbygegaard 2018

  1. Pingback: Lørdag d. 8. og 9. december fra kl. 11-16 – kom som vi er! | Beretninger fra et autentisk landbrug

  2. Pingback: Decembertrængsel uden alarm | Beretninger fra et autentisk landbrug

  3. Lis Jacobsen siger:

    Det ser bare så spændende og godt ud. Gode gedigne økologiske varer, og godt håndværk. Håber i får et godt marked. Ville gerne være der, men desværre bor jeg på Bornholm

  4. Pia Sofie Lotus Sommer siger:

    god fornøjelse til alle

Der er lukket for kommentarer.