Grøn front!

Måske sidder du lige nu bøjet over din morgendrik direkte fra blenderen – struttende af næring og friskhed.

Så er du på omgangshøjde med de vestlige indre danske farvande.

Det er meget muligt, du ikke orker mere drama end det, som pågår i ‘Vild med kager’ eller ‘Den store dansedyst’, men vi giver dig det alligevel.

Forleden dags opslag om Horsens fjord åd en arbejdsdag på gården, og her får du links til resultatet.

Fra Horsens Folkeblad:

https://hsfo.dk/hedensted/Groent-havvand-skaber-undren-og-bekymring-Jeg-har-aldrig-set-noget-lignende/artikel/196173

TV2 Østjylland havde et indslag kl. 19.30 d. 8.11.2018. Vi har ikke adgang til at finde udsendelsen frem, men de lavede også en artikel, og den får du link til her:

https://www.tv2ostjylland.dk/artikel/kaempe-algeopblomstring-ikke-set-siden-90erne

DR P4 Østjylland ringede og lavede et telefoninterview til deres eftermiddagsprogram. Det er vanskeligt at finde rundt i, men hvis du går ind på tiden 01:09:19, så starter emnet deromkring:

https://www.dr.dk/radio/p4aarhus/p4aarhus-eftermiddag/p4-eftermiddag-2018-11-08-15-03-2

Andre medier bl.a. Jyllands-Posten og Miljøstyrelsens presseafdeling har også taget emnet op – du får links her, men der er småt med nyt.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE10997728/algesuppe-har-indtaget-jyske-og-fynske-kyster

https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2018/nov/alger-farver-havet-groent/

Radio24syv har, påstand for påstand i Sørens indlæg, spurgt eksperter indenfor området og optaget svarene. Mandag morgen, lidt over kl. 6, ringer de for et såkaldt kritisk interview, hvor Sørøveren bliver konfronteret med eksperternes svar. Udsendelsen kommer muligvis igen, når folk er vågne.

At dette bliver en mediedækket historie skyldes synligheden. Det her kan man tage et billede af, og enhver kan se, at det ikke er rent, klart havvand.
Der har i lang tid været for mange næringsstoffer i vores hav, fjorde og andet vand, men de kan ikke ses til hverdag. Så uanset at vi fortæller om den døde bund, liglagenet i inderfjorden, at fiskeriet må opgives o.s.v. så er baggrunden – den høje forekomst af næringsstoffer – usynlig for det menneskelige øje og dermed fjern fra offentlig bevidsthed. Ligeså abstrakt fjern som resterne af sprøjtegifte i fødevarerne og drikkevand iøvrigt.

Nu viser algeopblomstringen, at der er noget at leve af, og det er værd at huske på, at kun algerne snart er væk – forureningen med især kvælstof forbliver. Danmark er inddelt i 119 vandområder, blot 2 af dem, Rødsand og Stege bugt, er i god tilstand.

Læg mærke til den larmende tavshed fra politikernes side. Ingen kommentarer. Intet. Det, derimod, skriger til himlen, da udledningen af næringsstoffer er politisk reguleret.
TV2 Østjylland forsøgte at vride en stillingtagen ud af både Horsens og Hedensted Kommune, men ingen af de lokale myndigheder havde lyst til at mene noget. Søren Sørøver spurgte byrådet i Odder om en holdning til det omgivende farvand, og ingen i byrådet havde heller noget at bidrage med.

Tilbage er så os – borgerne. Vi vil ikke finde os i, at vores livsgrundlag bliver ødelagt!

Som vi siger her langt ude – stol aldrig på forskning, du ikke selv har betalt.
Lone

P.S. Dagens sidste foto er taget, inden blæsten kom og æltede det hele rundt. Kameraet vender direkte ned mod havoverfladen ca. 100 meter ude fra kysten.

Og ja, du kan gøre noget. Sørg for at din politiker ikke får lov at snakke udenom.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.