Godt nyt. Jo, det er der også.

I denne uge er der, som altid, mange bemærkelsesværdige hændelser at forholde sig til. Store og små, nogle med længerevarende aftryk, få med varigt og en masse ligegyldige. Når alt kommer til alt.

Og det gør det hele tiden.

Nu fylder vi lidt ekstra på din i forvejen hårdt belastede hjerne. To artikler som ikke blot har betydning for nutiden, men efter alt at dømme også for fremtiden. De drejer sig om den danske svineproduktion – der nu hedder produktion af grise (for et ukendt antal millioner kroner har kommunikationsbureauerne knækket koden i den tiltagende uvilje og givet Landbrug & Fødevarer dette ord, gris – så har vi det alle sammen meget bedre).

Det er fortsat en svineproduktion, ihvertfald for os der ikke har betalt for hyggeord, og den industrielle form for dyrehold har omfattende omkostninger for husdyrene, menneskene, jorden, naturen, grundvandet, havet, fjordene og biodiversiteten. Vi har skrevet om det før, gør det gerne igen, men her skal i flæng nævnes haleklipning, stress, høj dødelighed, antibiotika som produktionsmiddel, udvikling af resistente bakterier, tilsætning og dermed udledning af kobber og zink, arealer med monokultur til husdyrfoder, ammoniakudledning til atmosfæren/indåndingsluften, energikrævende kunstgødning, dyrkning og transport af GMO-soja, højtlastede svinetransporter sydpå, sprøjtegifte i vores drikkevand, tab af værdisæt. Og så videre.

Hvorom alting er, holder skiftende regeringer hånden både over og under det landbrug, som påvirker landets borgere (heriblandt landmændene selv plus deres familier) stærkt negativt. Påvirkningerne er ikke umiddelbart synlige, og det menneskelige væsen har vanskeligt ved at forholde sig til ikke-synlige ting. Blandt andet derfor er det kommet så vidt og gået så galt. Dansk landbrug har traditionelt (haft) et stærkt greb om det politiske system. Daglig kontakt mellem Axelborg og ministre, nære bånd og mange penge.

Så håbet ligger i pengene. Håbet ligger ikke i en erkendelsesrejse indenfor den industrielle svineproduktion. Den manglende selverkendelse i forhold til omgivelsernes syn giver denne reportage fra Svinekongressen 2018 et fint indblik i – “Pas på med at presse et grønt regnskab ned over os, når det formentlig er glemt om 2-3 år…”
https://www.mm.dk/artikel/til-svinekongres-med-fremmedgjorte-landmaend-paa-rente-coke?fbclid=IwAR0tgvfqjNTKvxBuZ-3s0b9sHo05ouTRtq0Vo2Ndi8uW5Nas5cmSawQ3p4A

Den anden artikel til dig handler om penge. Om hvorfor økonomien i den danske svineproduktion bliver stadigt ringere. For første gang nogensinde!!!, så vidt vides, nævner et landbrugsmedie det faldende kødforbrug som en af forklaringerne på de faldende priser.
https://landbrugsavisen.dk/porc-ex-markedet-er-kaotisk-med-ekstrem-ubalance

Det bliver desværre ikke en højere grad af landbrugsfaglig bevidsthed om adfærd, behov og følelser hos grise, som kommer til at ændre den stærkt problematiske produktionsform, der har konsekvenser for os alle i dette land. Det bliver en adfærdsændring hos forbrugerne (og måske en slesk politisk forfølgelse af samme) – i Danmark og i udlandet, som ændrer markedsvilkårene og dermed økonomien i den effektive udnyttelse af dyr.

Og det sker. Nu.
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Godt nyt. Jo, det er der også.

  1. hellemeldgaard siger:

    Lidt sært at der så under artiklen i Landbrugsavisen er en anden artikel, hvor der står, at for første gang i lang tid stiger prisen på smågrise? Miljø mig her, miljø mig der – var det ikke det landbrugsministeren blev mødt med fornylig til et møde med 300 “vrede landmænd”? Selverkendelse hersker der ikke meget af.

Der er lukket for kommentarer.