Dansk kartoffelavl

I går blev omtrent halvdelen af knoldene i den lille kartoffelmark taget op. I dag fortsætter arbejdet, hvis himlen holder tæt.

Der er to sorter, Ditta og Alouette, og på trods af den vanskelige sommertørke og kun 3 gange vanding, er udbyttet fint. For os. En rigtig kartoffelavler ville nok være noget ærgerlig.

Ikke mindst over frasorteringen af kartofler med skader, men sådan er det bare, når man ikke bruger gift i dyrkningen. Smaskepot og ornen Kjetil er tilfredse med beslutningen.

Den konventionelle pesticidsæson er lang i kartofler. Den begynder med bejdsning af læggekartoflerne, altså en heldækkende behandling af knoldene. Der er omtrent 6 giftstoffer at vælge imellem. Dernæst kommer ukrudtssprøjtning, og også til den er der 6-8 sprøjtegifte heriblandt mulighed for at kombinere flere. Så skal der gøres noget ved cikaderne, og der er et par velvalgte gifte, hvoraf den ene kan medregnes i bejdsningen af læggekartoflerne. Virus er også behandlingskrævende, og til den slags kan man sprøjte mineralolie over planterne. Til forebyggelse af virusangreb båret af insekter, skal kartoffelavleren have fat i et par insektgifte mere. Så lurer faren med skimmelsygdomme, og til vedligehold af de friske grønne blade kan man vælge mellem 6-8 svampegifte eventuelt nogle i kombination, som skal påsprøjtes gentagne gange. Sidst men ikke mindst er der gift til nedvisning af planterne, når kartoflerne har nået en ensartet størrelse.

Det er en betydningsfuld giftspredning til vores omgivelser, grundvand og fødevarer. Men som man siger indenfor branchen: Kartofler er en højværdiafgrøde, og den skal derfor behandles som sådan. Skønt forbruget af produkter er stort, er værdien af alle behandlinger stærkt lønsomme.

Velbekomme
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Dansk kartoffelavl

 1. Jeg gik over til økologi efter at min søster, som studerede til gartner, fortalte mig om dyrkning af blomkål. Det lader ikke kartoffeldyrkningern noger efter … Måske burde man smide et par kapitler lærebøger på facebook eller sin blog?

 2. Helle siger:

  Ja velbekomme. Jeg har i år dyrket Bamberger Hörnchen, en tysk sort, der minder om asparges kartofler, eller skulle minde, istedet for at være en dejlig fastkogende er de blevet melede, kan det have noget med tørken i år at gøre? Jeg har googlet og søgt, men finder ingen svar nogensteder, hvis du kender råd, ville jeg blive meget glad for et kort svar.

 3. Kirsten siger:

  Tak for undervisning i konventionelt landbrug.
  Tror ikke forbrugerne har fantasi til at forestille sig hvor meget deres fødevarer er sprøjtet.
  Der bliver meget at rydde op i for de næste generationer.

Der er lukket for kommentarer.