Druernes sidste uger på vinstokkene

Det ser sjældent godt ud i vinmarken i år. Så sjældent at vi skal tilbage til 2009 for en lignende bærudvikling her på stedet.

De ca. 1000 stokke bærer røde druer, og deres modningstid kan være omtrent 1 måned længere end mange af de hvide druers.

Derfor er det ofte mere vanskeligt at opnå en druehøst til røde vine.

I et normalt år, eller rettere sagt i årene før klimaforandringerne for alvor slog igennem, faldt høsten rimelig regelmæssigt 2 uger inde i oktober. I år regner vi med at høste omtrent 2 uger inde i september, dels fordi mange afgrøder er tidligt modne på grund af tørkesommeren, og dels fordi det er besluttet at bruge vindruerne til mousserende rosévin.

Vi sprøjter ikke vinplanterne overhovedet, således heller ikke med svovl, og det betyder, at drueklaserne og bladene selv må modstå bl.a. råd og svamp, de udsættes for.

Lige nu er aftentemperaturerne stadig i nærheden af 20 °C og dagtemperaturerne endnu højere. Sammen med høj luftfugtighed er det nærmest en hoppeborg for mikroorganismer.

Men hver dag mere på planten betyder alverden nu. Mere smag, mere aroma, mere frugtsukker og mere kompleksitet i den færdige vin. Derfor tæller vi på sygrejet og overvejer dag for dag udviklingen.

Det handler om tab ved skimmel kontra gevinst ved smag.

Et regnestykke med en del gætværk båret oppe af drivis i maven.

Vi ser på kernernes farve, holder øje med når de skifter til brunlige nuancer og måler på sukkerindholdet. Finder den gamle druepresse frem, kogevasker pressesækken (og nej, det er et stykke stof), bestiller kulturgær hjem og henter gæringstanke.

En opvisning i tålmodighed
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.