Så begynder æblehøsten

I dag begynder årets æblehøst.

Kun en enkelt sort, Discovery, er moden, men den er til gengæld også helt moden, grænsende til blød i biddet.

Det store tab af æbletræer i forbindelse med tørken har ramt netop denne sort, mest fordi det er den del af plantagen, som mosegrisene har boltret sig i. De beskadigede rødder har mindsket træernes overlevelsesevne, og vi afventer næste forårs udspring og vejr, inden der genplantes.

Hulkes bliver der ikke tale om. Mosegrise, tørke og plantedød er grundvilkår i det store lotteri med dyrkning af jorden. Når noget er vanskeligt, går noget andet over forventning, hvis der avles tilstrækkeligt varieret. I år har vi for eksempel historisk mange kålmøl.

Men æbler er der også, ihvertfald på de levende træer, og Discovery er en af de sorter, som kommer til at give en flot og meget velkommen høst i år.

Da Discoveryæblerne modner lang tid før de øvrige sorter, kan de ikke gemmes til produktionen af mousserende vine uden et ubærligt tab, og derfor har vi besluttet, at alle æbler fra denne høst hvert år laves til cider. Rigtig cider. Naturgæret, tør og sprød.

I dag er vejret alletiders til æbleplukning – mildt, stille og givende.

Vi tager imod
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Så begynder æblehøsten

  1. Pingback: Så er det tid til græskarsuppe – opskrift til dig | Beretninger fra et autentisk landbrug

Der er lukket for kommentarer.