Nye plantemuligheder

Der bliver tyndet ud i uafsluttede projekter for tiden; takket være brugbare dagslængder, medgørligt vejr og højt gear.

Et af sidste års hængepartier var flytningen af de omtrent 70 blåbærbuske og snedkerering af nogle plantekasser.

Blåbærbuskene stod i den lavere del af haven, og med tiden var de blevet gennemvokset af senegræs og hårdt pressede af konkurrencen. Der var ikke andet for end at grave hver eneste plante op, udrede rødder fra græsvækst og genplante et nyt og ukrudtsfrit sted. I første omgang blev det blot i baljer og kasser, og således overlevede de hele sidste år, fordi vi ikke nåede til at lave plantekasserne færdige.

Men i år går vi som nævnt efter projektafslutninger, og således blev blåbærkassen lavet færdig og tilplantet for nogle uger siden, og de to øvrige plantekasser opnåede successtatus i går.

Samlingen af nye muligheder står på gårdens gamle møddingsplads, ved nordsiden af bygningerne, men så langt fra at der er solindfald, ofte læ og i det hele taget et særligt mildt klima. Alletiders sted for sarte sjæle og planter. Ikke mindst varmeglade krydderurter og det er netop, hvad kasserne er tiltænkt. Blandt andet.

Den ene kasse bliver helliget madlavning, og den anden kasse kommer mest af alt til at rumme urter til vinhusets produktion af gin m.m.

Der er hentet 3 store vognlæs muldjord fra udgravningen af sø-området, og de er fordelt med trillebør og skovl. Sådan en jord fra stak er ikke fuld af omsat plantemateriale og liv, så det første, som er plantet, er bunden af kaninområdet – halv- og helomsat tisvåd halm med gødningsrester og store fede regnorme. Også små – alle kom med.

Det er starten på alt, mikro-makro-organismer i jorden, helt uundværlige for øvrigt liv.

Også for planteliv
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.