Anbefaling af yndlingskål – tag den eller lad være

Måske sidder du lige nu på den frosne jord og regner lidt på, hvor mange dage der er tilbage af årets dyrkningssæson.

Ligesom os.

Om 3 måneder tipper kloden og dagslængden aftager – den slags lægger planter også mærke til. Landet og havet omkring os er kølet grundigt ned, så al udendørs vækst er udsat, og det tynder ud i forrige sæsons forråd.

Porrerne er smattede, og de fleste kål har krøllet deres vissenbrune blade sammen i frostblæsten. Selv de hårdføre typer giver op nu.

Gulerødder, knoldselleri, rødbeder, bolchebeder og kartofler kan stadig hentes ind i køkkenet, men deres tid i viktualierummet har hverken gavnet spændstighed eller sprødhed. Og hvem vil ikke gerne være spændstig og sprød.

I denne isnende tid med utålelig kulde, også klimatisk set, er det værd at minde om, at intet varer evigt. Så længe det varer, skal du have et forslag til alletiders kål. Min yndlingskål.

Måske vil du med hjem og se min yndlingskål? Den sidste usagte sætning i scoreindustrien.

Det er en lille lilla/grøn rosenkål med flæser – en såkaldt Kalette. Og inden troldehæren på de sociale medier armerer kanonerne, lægger jeg mig fladt ned på den hårde grund og medgiver, at det er en kåltype af hybridfrø. Altså en krydsning som ikke kan lave frøsætning, man kan høste og så på ny med samme resultat som moder/fader (i den politisk korrekte tid) planten.

Hybrid eller ej, der er sæsonen igennem et væld af dejlige gamle kåltyper at spise af, og her på gården dyrkes mange af dem – de fleste nok, men nu efter omtrent 3 ugers martsvinter, står kun kaletten tilbage. Ach, du lieber Augustin, alles ist weg weg weg.

De små, smukke flæserosenkål kan høstes efter behov, der er ingen tidskrævende, dårlige dækblade at fjerne og de skal nærmest bare lynsteges hele i god olivenolie. De kan også blancheres eller deles i kvarter og udgøre en grøn salat i lækker dressing. Den eneste grønne salat vi kan høste nu. Det eneste grønne. Eller lilla.

Uanset forbeholdene overfor den type frø er det bedre for os at have kål i den daglige kost end at undvære. Og derfor vinder Kaletten dette års kålkapløb.

Fordi den lever
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Anbefaling af yndlingskål – tag den eller lad være

  1. Flore Gretha Petersen siger:

    Meget overbevisende 💚💜 smukke billeder og billedsprog 🤗

Der er lukket for kommentarer.