Drømmekage fra Brovst – opskrift version Ø

Det er ikke kun i Brovst, der drømmes om den kage – drømmekagen hører også til i Søren Sørøvers yndlingskagebog.

Derfor bages den af og til, men tidligere med en anelse uklædelig indebrændthed, der dog ikke har påvirket bagværket. Tror jeg.

For at kunne bage drømmekage, så den lykkes som i Brovst, skal der bruges mørk farin. Her langt ude på landet fås den slags kun i den klassiske udgave lavet på basis af konventionelle sukkerroer. Dels er roefrøene bejdsede med både fungicider og insekticider, og dels medgår et udvalg af forskellige sprøjtegifte til selve dyrkningen. Det bryder vi os ikke meget om, og det gør insekterne og den øvrige natur heller ikke.

De andre ingredienser kan nemt skaffes i sprøjtegiftfrie udgaver, så selvfølgelig skal farinen også været det. Man kan lave økologisk farin selv, ja man kan, og det opgraderer både farinen, kagen og bagerens humør. Når alt kommer til alt, og det gør det jo ustandseligt, så er farin blot sukker vendt rundt med melasse.
Det er desværre noget nær umuligt at skaffe dansk økologisk sukker og ditto melasse, så indtil landbruget lykkes med det projekt, ligger muligheden i det indskibede økologiske rørsukker og økologisk melasse.

For at lave 250 g mørk farin blander du blot 225 rørsukker med en solid spiseskefuld melasse. Du kan evt. gøre det i en lun gryde, hvis du er meget nøjeregnende med, at alting skal flyde pænt sammen. Eller bare røre vedholdende rundt, så kommer det også med tiden. Herefter er du klar til at bage en drømmekage af særlig kaliber.

Til dejen har du brug for:

300 g rørsukker
3 store æg fra høns der venter på forår
250 g mel
3 tsk bagepulver
2 tsk vaniljesukker
2 dl mælk
50 g smeltet smør lavet af mælk fra en ko med rim i pelsen

Til kokospynten har du brug for:

250 g mørk farin
125 g smør fra ovenstående ko
100 g revet kokos
½ dl mælk

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 200 °C uden varmluft. Ovnen skal være varm og lige klar til bagning, når dejen er rørt. Find et ovnfast fad på ca. 20*30 cm og smør det grundigt.

Hæld rørsukker og æg i en skål og pisk længe og grundigt til blandingen er lys og luftig. Bland mel, bagepulver og vaniljesukker og vend blandingen i æggemassen sammen med mælk og smeltet smør. Dejen skal ikke piskes – bare røres grundigt sammen, hvem vil ikke gerne røres grundigt. Hæld dejen i fadet og sæt det straks i ovnen. Bag kagen ca. 20-25 minutter eller til en tynd kniv kan stikkes i kagens midte og komme retur uden klistret dej. Den nøjagtige bagetid afhænger af fadet og din ovn.

Mens kagen er i ovnen, kan du hente hø til dyrene, overveje de valgbares fremtid indenfor politik, høre passende drømmemusik eller lave kokosklisteret til kagen. Måske kan du nå det hele.

Hvis det er kokoslaget, du går efter, skal du blot lægge smør i en tykbundet gryde og sætte den over for lavt blus. Hæld farin, revet kokos og mælk i gryden og bring indholdet i småkog. Rør lidt, tag gryden af varmen og lad stadset stivne en smule under afkøling. Det passer meget godt med, at kokosmassen er langsomtløbende, når du har tænkt færdig og taget kagen ud af ovnen. Hæld kokosmassen over kagens overflade og sæt fadet tilbage i ovnen i 5 minutter.

Herefter er drømmekagen på ret køl ingrediensmæssigt, færdigbagt og klar til at dedikerede drømmekagespisere kan tilkaldes.

God søndag til dig
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Kodyle kager. Bogmærk permalinket.

2 svar til Drømmekage fra Brovst – opskrift version Ø

  1. Helle siger:

    Tak for farinopskriften. Her i det schweiziske kender man ikke til farin, men der er jo ikke noget bedre en skål yoghurt med risted rugbrød og farin,ymerdrys, eller hvad det nu hedder, så det skal prøves en af de kommende dage.

  2. Yvonne ipsen siger:

    Det skal sørme da prøves 😊 jeg bruger masser af farin i bagning. Anede jeg ikke man kunne 😉Er det den fra Rapunzel du bruger

Der er lukket for kommentarer.