Kartofler

Jeg skræller kartofler. De bliver ikke regelmæssigt ovale, men så godt som. Er de skæve, forsøger jeg at rette dem til. Kartofler skal helst være ovale. Det er den ideelle form. Runde er de jo ikke, men skulle man tegne dem, ville de være ovale. Så skal de også være det i virkeligheden. Det hele handler om virkeligheden. Kanterne må ikke være for skarpe. Jeg lægger gerne et snit mere, selvom det ikke fjerner skræl men blot mad. Ikke for kantede, men mere bløde overgange, sådan er en kartoffel. Er der en plet må man skrælle den ned. At lave en udhuling og fjerne det dårlige er uappetitligt. Det bliver sådan en kartoffel alle viger udenom ved bordet. Hvis nogen skulle tage den ved en fejl, og det kunne ske, hvis den bemærkelsesværdige forsænkning vendte nedad i gryden, så ville vedkommende ikke nyde sin kartoffel på samme måde, som en fejlfri, rent oval kartoffel ville blive nydt. Det er bare sådan, det er.

Jeg dyrker kartofler. Det er helt nødvendigt for at have noget at spise. Ikke bare om sommeren men året igennem. Man ved aldrig, hvad der er at spise året igennem, udover kartofler. Kartofler kan holde længe. Fra de første er spiseklare i juni, til de næste er det året fremefter. Med lidt god vilje, når det kommer til at knække spirer af sidst på foråret og finde sig i en tiltagende elasticitet. Jeg klargør jorden, vender den rundt, fjerner sten og ukrudtsrødder og retter overfladen af. Læggekartoflerne skal sættes i rækker for at lette arbejdet med at luge og hyppe. Det er sandt det med at hyppe sine egne kartofler. Gør man ikke det, bliver de fremvoksende knolde udsat for sollys og giftstoffer dannes. Usynlige giftstoffer, det grønne er bare indikator. Ligesom de andre partifarver.

Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Kartofler

  1. Johs. Thomsen siger:

    Din heldige kartoffel.

  2. Dejligt indlæg Lone.

Der er lukket for kommentarer.