Tid til at så chili

Nu er det ved at være tid til at så årets første frø. Du kan sagtens vente, men det er så vanskeligt.

Chilifrø er længe undervejs, og derfor skal de startes henimod slutningen af vinteren. Der er vi nu, mentalt ihvertfald.

Én ting er sikker – ingen frugter før blomstring, og jo tidligere såning des tidligere blomstring. Desuden er dyrkningssæsonen kort i dette land, medmindre man tager indendørs forhold til hjælp.

Der er et utal af spændende sorter at læse om og udvælge. Du kan tage en hjemlig turné rundt i internetbutikkernes muligheder uden at få frost i kinderne.

Find nogle urtepotter frem, fyld dem med såjord – den har et lavt indhold af næringsstoffer, læg frø med god afstand, dæk med et tyndt lag jord, sæt potterne i en dyb bakke og lad dem suge vand nedefra.

Læg en frysepose løst over potterne for at begrænse fordampningen, og sørg for at jorden vedbliver at være fugtig men ikke våd.

Sæt potterne over en radiator eller et andet varmt sted – de fleste chilifrø skal have 22 – 28 °C for at spire.

Når spirerne kigger frem, er det vigtigt at flytte potterne til en plads med rigeligt dagslys. Har du sået flere frø i hver potte, skal planterne, når de er robuste nok, deles og have hver deres urtepotte at vokse i.

Alt i alt er det nogle af de nemmeste planter og nogle af de mest gavmilde afgrøder. Har du ikke et drivhus til dyrkningen, kan en krukke på en solrig altan eller i en vindueskarm gøre det. Vælg sort efter muligheder.

Du kan høste chili i store mængder fra en enkelt plante, og du kan høste chili i astronomiske mængder fra flere.

Dem bliver du glad for
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Tid til at så chili

  1. mimikirstine siger:

    Hej Lone

    Tak du giver mig virkelig lyst til at prøve kræfter med chili !!

    Mvh Mimi K

Der er lukket for kommentarer.