Nok klodens bedste kransekage – opskrift

Festligheder kommer og går, heldigvis, det samme gør dårlig kransekage, uheldigvis.

For at opgradere en festlig anledning nær dig, uanset om du er eneste deltager eller ej, kan du bage selv og dermed få – nok klodens bedste – kransekage.

Herunder har du en revideret udgave af den efterhånden godt brugte opskrift. Tiderne ændrer sig og alt har godt af en revidering. Mandler er en kostbar handelsvare, og godt 80 % af verdens spiste mandler dyrkes i Californien.

Det er desværre ikke hvert år USDA – United States Department of Agriculture – analyserer mandler for rester af sprøjtegifte, men for de to seneste år 2008 og 2009 blev der fundet rester af 13 forskellige pesticider, bl.a. insektgifte, som også vides at have bekymrende påvirkning af menneskehjerner/hormonsystemer m.m. Nogle af pesticiderne er sikkert blevet forbudt i mellemtiden, andre kan være kommet til, nogle bidrager med et lavt niveau, andre med højere dog under den fastsatte grænseværdi for enkeltstofferne. Kombinationseffekten er ukendt. Kun du kan vurdere, om du vil have blandingen i din krop.

Men udover spørgsmålet om dit fine styresystem er der en alvorlig påvirkning af Californiens insekt- og fugleliv. Blandt andet. Den påvirkning finder sted uanset grænseværdier for fødevarer, og giftforbruget til mandeldyrkning er højt, fordi det er en højværdiafgrøde, som er værd at værne om.

Det er mandler fra den giftbelastede dyrkningsform, du finder i bageres og supermarkeders kransekager uanset pris, medmindre de deklarerer noget andet. For rigtigt at komme i stemning til et nyt år i en verden med fremgang står du dig ved at bage din kransekage af ordentlige råvarer – mandler og marcipan dyrket uden brug af sprøjtegifte. Og tag bare noget giftfrit flormelis med, nu du er ude at handle.

Til kagemassen har du brug for:

400 g marcipan
140 g mandler med skal, kværnet fint i f.eks. foodprocessor
150 g flormelis
ca. 75 g æggehvide fra en høne i galla året rundt

Til glasur har du brug for:

150 g flormelis
ca. 20 g æggehvide fra ovenstående høne

Det var alt – så går vi i gang.

Riv marcipanen på den grove side af et rivejern – ned i en skål.
Tilsæt mandelmel, flormelis og æggehvide, hold evt. lidt æggehvide tilbage da mængden afhænger af din marcipans beskaffenhed.
Ælt massen sammen med hånden – bare til alt er velfordelt. Du kan i stedet undlade at rive marcipanen og køre de 4 ingredienser sammen i en røremaskine, hvis det kniber med håndkræfterne.
Kransekagemassen er klistret ja, det skal den være.
Sæt din kransekagemasse køligt en times tid. Mindst.

Tænd ovnen og sæt temperaturen på 225°C uden varmluft
Find to bageplader frem. Og det er vigtigt, at der er to, ellers bliver dine kransekager for mørke i bunden.
Læg pladerne ovenpå hinanden og top med et stykke bagepapir.

Så bliver det ikke meget mere festligt.

Del kransekagemassen i 4 portioner, drys godt med flormelis på køkkenbordet og rul behændigt og hurtigt hver portion ud så den er omtrent 3 cm i diameter – det passer nogenlunde med din bageplades længde.
Læg efterhånden rullerne på bagepapiret.
Vask den klistrede masse af fingrene, men lad dem være våde.
Gør rullerne til trekantede stænger ved at presse dem forsigtigt fra den ene ende til den anden.
Hold fingrene våde undervejs efter behov – så er der ikke noget, der klistrer fast.

Sæt pladerne i ovnen og bag kransekagerne 10-12 minutter, eller til de er gyldne på toppen.

Lad stængerne køle af, før du giver dem glasur.

Imens kan du udvide dit kendskab til boblevand, lade hundene høre Pretty Maids ved en lydstyrke der overdøver tiltagende fyrværkerieksplosioner eller skrue ned for kongehuset.

Du bestemmer.

Hvis du venter for længe med glasuren, er der sandsynligvis mindre at glasere.

Sådan er det.

Bland flormelis med æggehvide til en jævn og tyktflydende glasur.
Hæld glasuren i en lille frysepose, pres den ned i et hjørne og klip en ganske ganske lille spids af hjørnet.
Kør glasuren – med rolig hånd – fra side til side over de tilbageværende kransekagestænger.

Og det var det.

Nok klodens bedste kransekage.

Til en festlig lejlighed nær dig
Lone

P.S. I dag skal der bages kransekage her i huset, for i morgen tidlig skal den medbringes til DRs studie i Aarhus, hvor der sendes om nytårsemner på P4 Østjylland fra kl. 9-10.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen, Kodyle kager. Bogmærk permalinket.

4 svar til Nok klodens bedste kransekage – opskrift

 1. Gert Høyrup siger:

  Til Lone og Søren. Her fra stilling med fire fritgående i haven og gode forventninger til i aften, hvor huset bliver udvidet med tre gæster. Lammet i ovnen kl. Otte i morges med Beethoven i højtalerne spillet af Annie Fischer og en usædvanlig ro både på vejen og fortorvet. Det kan gå hen og blive en fin og særlig dag. Tilbage til tre møder i laden med specialiteter og dedikerede mennesker, der brænder for en lille løn med et stort og godt budskab. Det at vælge at sælge gode produkter og madvarer som modvægt til en verden, hvor det tamme kama handler om profit uden hensyn til det enkelte individ og naturen. Jeres dejlige gård med vandpytter og vind fra hjørnerne hvor mange gæster kommer igen og igen, jeg tror det beror på engagement og ægthed overfor det at være i selve livet. Hermed og uden forbehold tak for i år og godt nytår. Kærligst fra gert græske specialiteter og Dorte.

  On Saturday, December 30, 2017, Beretninger fra et autentisk landbrug wrote:

  > Lone Landmand posted: ” Festligheder kommer og går, heldigvis, det samme > gør dårlig kransekage, uheldigvis. For at opgradere en festlig anledning > nær dig, uanset om du er eneste deltager eller ej, kan du bage selv og > dermed få – nok klodens bedste – kransekage. Herunde” >

 2. Ida lærke Nielsen siger:

  Kære Lone.
  Tusind tak for dejlig opskrift. Tak for dine og jeres veloplagte og stærke indlæg i en hård landmandsverden. Tak for jeres utrættelige indsats, som jeg værdsætter højt.

  Rigtig godt nytår!

  De venligste hilsener
  Ida Lærke

 3. Lyder så lækkert med lidt ekstra mandler i massen – yum!
  Godt nytår.
  – A

 4. Helle siger:

  Jeg lavede en portion før jul, man behøver ikke begrænse sit kransekagespiseri til nytår! Et problem, jeg længe har haft, er det der med de to bageplader, de kan ikke gå ind i min ovns bagepladerille, min mand kom så med den smarte ide, at man kunne lægge to lag sølvpapir i den ene bageplade, og det virkede faktisk fint, så nu kan jeg bage kransekager uden sorte bunde.

Der er lukket for kommentarer.