Måske dine juledage skal forsødes af lidt drikkelse eller måske en flaske æblebobler til nytår?

Det har været en helt fantastisk sæson for vores vinhus. Der er sket så meget godt, ja altså hvis man ser bort fra druehøsten, der i år endte på et stort rundt nul – den absolut sene og meget fesne sommer magtede ikke at modne druer inden lukketid, så gårdens mange solsorte fik en kærkommen efterårsdessert.

Men bortset fra det så er året gået over al forventning. Vores vinlager er solgt temmelig langt ned, det samme er vores gin og grappa, for slet ikke at snakke om øllet. Vi er stolte over, at vores bobler kører som fast aperitif på restaurant Hærværk, og at man på restaurant Domestic her i efteråret og vinteren kan starte måltidet med vores nye ”Sommer” mousserende æblebobler på champagnemetoden. Vi har i år også fået skabt et samarbejde med Odder Little Culture Club, der har sat vores vine og øl i et fantastisk lys til en række helt særlige arrangementer.

Det tager lang tid at lave gode vine, og da vores produktion kun vokser i takt med vores æblehøst – vi insisterer nemlig på at dyrke æblerne selv i stedet for at indkøbe – så må vi finde os i den langsomme udvidelse af produktionen. Til gengæld har vi fuld kontrol over kvaliteten af vores råvarer og hånd om hele processen lige fra pasning af jorden og planterne til vinificeringen.

Nå, lad os lige se på, hvad vi har at tilbyde her sidst på sæsonen:

DiscoVery 2016
Vores knastørre cider lavet udelukkende på Discovery-æbler. Noget af det, der giver cideren karakter, er 3 måneders maceration, inden pulpen presses. Vi har hele tiden sagt, at vi ikke ville laver cider (fordi navnet var devalueret af tarvelige alkoholsodavandsdrikke), men denne metode har klart ændret vores syn på den sag. DiscoVery indeholder 75 cl på 6% og er naturligvis degorgeret, så der ikke er gærrester i flasken. 195,-

Sommer og Efterår 2015
Vores æblebobler på champagnemetoden. Alle æblerne er kvast og macereret i 3 døgn. Gæret med en blanding af vildgær og champagnegær og dernæst har vinen gennemgået en naturlig malolaktisk syreomdannelse. Sommer er lavet på de tidlige æblesorter, hvilket giver den en fin sprød karakter, meget vinøs med citrusnoter og perlende små bobler. Virkelig velegnet som aperitif eller til forretten. Efterår er en blanding af de sene sorter, hvilket giver en vin med mere dybde og tyngde – den vil kunne serves til mere karakterfuld mad eller blot drikkes ganske uden eller endnu bedre til salte snacks. Sommer og Efterår er lige som vores cider helt uden dosage (sukkerlikør) eller svovl. Det er kun den rene vare. 75 cl på 11% til 249,-

Huit ans sur lie 2009
Vores rødvin fra sidste rigtige gode årgang. Du har måske smagt dens forgænger Six Ans, der havde ligget 6 år på gæren. Nu har vi slagtet den sidste ståltank med rødvinen fra 2009. Her har vinen lagt sur lie huit ans, altså 8 år på gæren, inden den er blevet tappet. Helt unikt for en dansk vin eller udenlandsk vin for den sags skyld. Druerne er Leon Millot og Rondo. En meget kompleks vin. 75 cl 12% 295,-

Barly wine 2016
En helt unik øl lavet på byg og hvede. Gæret på et Stauning-whiskyfad med champagnegær. Smagen kan bedst beskrives som flydende karamel af den gode slags. Det er en sød øl med en fantastisk karakter af vanilje fra whiskyfadet. En helt igennem værdig ledsager til din ris a la mande eller bare til en hyggestund. En fuldkommen unik øl der er behandlet som champagne; klaret i champangnereol og varmdegorgeret, så der ikke er nogen gærrester i øllet, selvom det er flaskegæret. 75 cl 10% 195,-

Den eneste 2014
Vores gin har på meget kort tid opnået kultstatus. Vi har 20-25 flasker af årgang 2014 tilbage, så har du ikke smagt den endnu, eller er din flakse tom, så er det ved at være. Gin på destilleret æblealkohol med urter fra haven. Perfekt hvis du ønsker en gin, der er så afbalanceret, at den kan drikkes ren samtidig med, at den fungerer godt med tonic 50 cl 45,5% 495,-

Grappa 2013
I år har vi fået destilleret pressematerialet fra 2013 vinhøsten. Der var ikke meget, men til gengæld er det godt – for hulen det er godt. Fantastisk blid grappa på 42% 50 cl 449,-

Det hele kan indpakkes og sendes med Postnord. Skal flaskerne bruges inden jul, er sidste dag den 21. december inden kl. 14, er det til nytår, så er der lidt mere tid at gøre med. Fragt koster en 50’er, betaling enten via vedlagt faktura eller mobilepay. Ønsker du at bestille, så send en mail til sk@detlillevineri.dk tak.

Vi har også lidt ølflasker tilbage til din julefrokost. Not aLone, Folkebobler, Onkel Dunkel og Tyndben. De koster 50,- for 1 stk. 50 cl flaske eller 250,- for 6 stk. De sendes dog ikke og kan derfor kun afhentes her på gården.

Søren Sørøver – må din jul være fuld af tømmermænd og fantastiske minder

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.