Økologien øges i Alsace

Når man som os interesserer sig for vin og samtidig for vores alle sammens fremtid, så er det helt naturligt, at en del af turen til Alsace bruges til at studere områdets økologiske fremgang. Og der er helt sikkert tale om et fremskridt. Det virker som om, at den udvikling, der engang var drevet udelukkende af vinmageres idealisme, nu skubbes videre på en efterspørgsel fra forbrugerne. Flere af de producenter, vi har snakket med, har fortalt, at der er en klar stigende efterspørgsel efter kvalitets økologisk og biodynamisk vin.

Lige som med udviklingen hjemme i Danmark er det selvfølgelig mest bevægende, når en landbruger selv kan se det rimelige i at producere på en måde, der ikke dynger miljøet til i gift. Men det at forbrugerne kan drive en udvikling, kan man ikke andet end glædes over. Det viser med al tydelighed, at det du gør, det vi gør og millioner verden over gør – forlanger mad og drikkevarer uden sprøjtegift – flytter det store globale marked. Ingen kan se bort fra efterspørgsel, og dem der forsøger ender med selv at blive set bort fra.

Vindruer verden over er én af de mest giftsprøjtede afgrøder, og for langt de fleste er det at købe en flaske vin ikke associeret med et voldsomt brug/indtag af gift. Men når man ser markerne og snakker med producenterne, så er det uendelig svært at finde lysten til den konventionelle vin. Og det er synd og skam for der findes mange dygtige vinmagere.

Vi besøgte en producent i går, en virkelig dygtig én af slagsen. Hun fortalte, at hendes far startede som naturlig økolog (før der var noget, der hed økolog) og han blev sammen med langt de fleste andre i området af giftindustrien præsenteret for den kemiske åbenbaring. Lige pludselig blev det nemt, der kunne spares på alt ikke mindst ansatte og det sande håndværk. Da næste generation valgte, at de ville ud af giftspiralen, var faderen imod. Han mente ikke, at det kunne lade sig gøre at undvære giften. Her 15 år efter kunne hans datter berette, at han er stolt. Stolt over deres vine og deres ypperlige kvalitet. Vi smagte det meste og kan i den grad give ham ret!

Søren Sørøver – bilen er ladet med vin

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Økologien øges i Alsace

  1. Helle siger:

    Hernede i denne del af verden, Schweiz, findes der et firma, der hedder Delinat. De sælger kun økologiske og biodynamiske vine fra bl.a. Tyskland, Østrig, Frankrig, Spanien, Italien og Schweiz – plus honning og et par andre sager. Vi får kun vin fra dem, for når man en gang er gået forbi en vinmark, der sprøjtes, er interessen for at købe den vin ikke ret stor.

Der er lukket for kommentarer.