Ny praktikant og det kommende kommunalvalg

I dag får vi, omend kortvarigt, en hjælper på gården.

I den tvivlsomme anledning af at Odder kommune befinder sig på en delt fjerdeplads, når det handler om, hvor der fordeles mest sprøjtegift over arealet (af landbruget, ikke af kommunen), har TV2 Østjylland arrangeret, at borgmesteren kommer i økologisk praktik.

Meget kan ske i tiderne før et valg.

Både kamerahold og borgmester dukker op fra morgenstunden, så vi regner med, at der skal lukkes fjerkræ ud, morgenfodres og derefter plukkes æbler. Almindelige dagligdags opgaver, der både giver anledning til at tale om dyrs behov, adfærd, omsorg for jorden, nøjsomhed, udbytte og forventninger.

Når det kommer til natur, har vi heller ikke meget at prale af i kommunen, vi har bare vænnet os til at prale af det, der er – eksempelvis de mange kilometer kystlinje. Det er udnyttelsen bag kystlinjen, der sætter aftryk. Målt på naturkapital scorer Odder kommune 17 point ud af 100 mulige – samme niveau som bl.a. Frederiksberg.

Forventninger er der mange af i kommunen – ikke mindst til bosætningen, der gerne må øges de kommende år. Det siger nærmest sig selv, at fjerdepladsen ikke sælger mange ejendomsbilletter; at der skal ikke bare mere til, men også noget andet. En anden vej. Der er heldigvis masser af gode kræfter, ikke mindst indenfor kulturen, som præger egnen i retninger, der handler om andet end industrielt landbrug.

Hvor miljølovgivning og dermed udvikling landspolitisk foregår fjernt fra borgernes indflydelse, er det anderledes tæt i lokalpolitik. Det kommende kommunalvalg er alletiders chance for at få noget nærhed tilbage i de vigtige spørgsmål – vores miljø, sundhed og liv.

Af den grund har Søren Sørøver og jeg foræret alle kandidater (ikke blot byrådsmedlemmer, for ingen ved, hvem der skal styre kommunen de kommende 4 år) til det kommende kommunalvalg et eksemplar af “Mad vs. Fødevarer”. Bogen kommer hele vejen omkring samspillet mellem os, vores sundhed – omkostningerne ved samme, natur og miljø. Den er upolitisk i sit udgangspunkt – dens formål er at forholde sig til og varetage det enkelte menneskes og menneskehedens interesser.

Samtlige partier har sagt ja tak.

Og det er opmuntrende i sig selv
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

4 svar til Ny praktikant og det kommende kommunalvalg

  1. Matilde siger:

    Min mand og jeg har netop købt hus i Odder, og glæder os til at flytte til i det nye år. Jeg glæder mig derfor over dette fine initiativ og håber på et miljømæssigt godt valg i “Min nye kommune.

  2. Held og lykke med projektet. Jeg håber, borgmesteren har en lille sprække i panseret og lytter. Rigtig lytter!
    Det er vel nok en flot gestus, at I giver dem bogen. Mange bække små…
    Tak for jeres dejlige blog, som jeg altid læser.
    Mange hilsener, Lisbeth

Der er lukket for kommentarer.