Chilipasta – opskrift til vintergemmerne

For øjeblikket klinger vækst af den brugbare slags af. Dagene er korte og temperaturen lav – de fleste planter anser det som tegn på hvilepause. Eller nedvisning.

Her på gården høster vi årets sidste chili fra planterne, inden frosten kommer, og laver en dyrebar chilipasta der giver glæde i køkkenet vinteren igennem. Du kan bruge de chili, du bedst kan lide, afstemme styrken eller lade resultatet brænde igennem.
Den færdige pasta bliver din ven i megen madlavning – rørt op med lidt olivenolie til at dryppe over en sprød nybagt pizza, rørt op i creme fraiche til dressing i wraps, sandwich og hjemmelavede burgere, en skefuld i din chili con carne eller enhver anden velkommen gryderet.

Måske har du også en plante og nogle frugter at gemme – her får du en opskrift på chilipasta, så dit køkken også kan byde på et lille underværk til de store glæder:

Chilipasta

Sambal oelek, chilipasta eller syltede chili, kald det hvad du vil – resultatet er umådelig anvendeligt i megen mad og bidrager helt fantastisk til smag og varme. Det tager under ½ time, at lave en stor portion der rækker til ½ års tid eller mere. Eller mindre.

Du har brug for:

1½ kg chili
2 dl æblecidereddike
2 dl vand
2 spsk groft salt
1 spsk rørsukker
2 + 1 dl jomfruolivenolie

Skær stilkenden af dine chilifrugter, læg dem i en foodprocessor og kværn dem fint – evt. af to omgange. Hæld de hakkede chili i en stor gryde sammen med æblecidereddike, vand, salt og rørsukker. Bring grydens indhold i kog og lad blandingen simre 15 minutter, eller til væsken stort set er væk. Tilsæt 2 dl olivenolie og lade pastaen koge op igen. Find nogle rene sylteglas frem og fordel din chilipasta i dem. Hæld lidt olivenolie på toppen af indholdet i hvert glas, så der bliver lukket af for ilt til pastaen. Sæt låg på med det samme, men henkog eventuelt glassene, hvis de ikke blev lukket, mens indholdet endnu var skoldhedt.

Opbevar dit guld i køleskabet efter åbning.

Til mange gode middage
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Chili, Geniale grøntsager, Hverdagen. Bogmærk permalinket.