“Det store svigt” – omtale af Kjeld Hansens nye bog

Dagens indlæg er skrevet af min far, Søren Knudsen. Han har skrevet til dig før, sidst handlede det om opdræt af fisk i havbrug og vores fælles hav. I dag er det en omtale af et nyt fyldigt værk om dansk naturforvaltning. Vi har fået bogen af Kjeld Hansen, men har været rigeligt beskæftiget med at klare de nødvendige skær den seneste tid, og derfor fik min far bogen med hjem til omhyggelig gennemlæsning.

Bogen er vigtig og fortjener omtale – den får du her:

’Det store svigt’
Titlen på Kjeld Hansens nyudkomne bog om 100 års naturfredning i Danmark peger på vores forvaltning af naturarven gennem de 100 år, hvor vi har haft love om naturfredning. Bogen er et storværk om dansk naturhistorie. Grundigt researchet, skarpt iagttaget og veloplagt formidlet som forfatterens tidligere bog, ’Det tabte land’.

Trods ’Verdens bedste naturfredningslov’ og engagerede naturvenners indsats, har de hundrede år været en lang tilbagegang for naturen. Naturtilstanden i det yndige land ligger nu i bunden blandt europæiske nationer. Kjeld Hansen peger på ’handlekraftig uvidenhed’ som hovedårsag. ’Den værste miljøkriminalitet er den, der begås med myndighedernes viden og accept’ står der ved skamstøtten over Cheminova skandalen.

Et gennemgående træk har været nyttehensynet. Natur, som ikke betaler sig, betragtes som værdiløs og som noget myndigheder og ejere hurtigst muligt bør få gjort til nytte. Så medens regeringer gennem årene har afsat små og snævre beløb til naturfredning, er der parallelt bevilget næsten ubegrænsede beløb til naturdestruktion. Man fredede nogle gravhøje, men tørlagde, opdyrkede, drænede, beplantede og giftsprøjtede landet fra kyst til kyst med offentlige bevillinger og lovgivning i ryggen. Naturfredningsloven kom langt hen ad vejen til at fungere som et ’hold kæft bolsje’ til naturelskere og som en undskyldning for myndighederne til ikke at varetage deres ansvar for landets natur. Alt, som ikke er fredet, er fredløst.

De mest markante modtræk mod uhæmmet naturdestruktion finder Kjeld Hansen i naturlovene, planlovene og EU’s forordninger. Det samme finder den nuværende miljøminister tilsyneladende og kalder til opgør med EU’s naturbeskyttelse, som, han mener, hæmmer dansk landbrugs udvikling. Regeringens holdning til natur kommer til udtryk ved udpegning af en miljøminister, for hvem natur er en hvedemark, hvor alt levende bortset fra monokulturen er sprøjtet ihjel.

Kjeld Hansens vægtige bog rejser mange spørgsmål.

Kan den enkelte landmands udryddelse af alt levende på sin jord, bortset fra monokulturafgrøden, legitimeres af ejendomsretten?

Når de få promiller af befolkningen, som ejer Danmarks jord, næsten konsekvent udrydder alt unyttigt, får det karakter af biologisk udrensning, for naturen har ingen tilflugtsmulighed. Giver menneskers selvudråbte ejendomsret en meget snæver befolkningsgruppe adkomst til at udrydde arter og forarme den klode, som vi alle kun har til låns?

Hvis politikere, som burde tage ansvar for det fælles, snarere vælger at pleje venners snævre økonomiske interesser. Hvem er naturens skæbne da i hænderne på?

Fredning anses af modstandere som indgreb i ejendomsretten. Andre ser ejendomsretten som legitimering af indgreb i naturen. Grundlæggende er ejendomsretten et værn mod overgreb fra andre mennesker og fra myndigheder. Naturfredning er ligeledes et værn mod menneskers og myndigheders overgreb. Hvorfor er naturen ikke tillagt nogen ret i forhold til sig selv? Har planter, insekter, fugle, fisk og andre dyr ingen egen ret til at være på kloden?

På hvilket grundlag påberåber mennesker og myndigheder sig total ejendomsret over alt levende og dødt og ret til at udnytte og udrydde efter forgodtbefindende?

Har mennesket guddommeliggjort sig selv?

Af Søren Knudsen, skibsingeniør, Hjarnø

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til “Det store svigt” – omtale af Kjeld Hansens nye bog

 1. Kirsten siger:

  Du har helt ret.
  Mennesket har guddommeliggjort sig selv.
  Det er netop problemet.
  Lige netop derfor er der ingen grund til at samarbejde med naturen.

 2. Ja, Kjeld Hansens viden og indsigt er legendarisk. Hans bøger burde gennemgås minutiøst i enhver skoleklasse.
  Kjeld Hansen holder i øvrigt foredrag 24. okt i Sæd/Tønder: https://sovgodt8.dk/begivenhed/foredrag-debattoer-forfatter-foredragsholder-journalist-kjeld-hansen/?instance_id=1077

Der er lukket for kommentarer.