Nedfaldsæbler – jordens guld kan gå direkte i en sjæleplejende æblekage

Måske har du et træ, der står og drysser æbler. Måske har din nabo, din bedstemor, din kollega eller din åndsfælle i sokkesamlerforeningen. Hvem ved.

Uanset hvad er adgang til nedfaldsæbler det bedste, der sker på denne årstid.

Det er din chance for at bage sjæleplejende æblekage – du får en påmindelse om klassikeren her.

Find følgende:

250 g smør lavet af mælk fra en ko med efterårsblade på ryggen
250 g rørsukker
4 æg fra høns med æblesaft op ad benene
250 g mel
1 tsk bagepulver
4 tsk vaniljesukker
7 – 8 lækre æbler, blandede nedfaldsæbler er fremragende – de er søde og modne
3 solide tsk kanel blandet med 5 ordentlige spsk rørsukker

Det var alt – så kaster vi os ud i det.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 180 °C uden varmluft.

Find en stor, 28 cm, springform frem og beklæd den med et stykke bagepapir eller smør den grundigt.

Skræl æblerne, del dem i kvarter, fjern kernehusene og skær hver æblebåd i 5 – 6 skiver.

Pisk smør og sukker grundigt sammen.

Tilsæt æg – ét af gangen – og pisk pisk pisk igen.

Bland mel med bagepulver og vaniljesukker – rør forsigtigt blandingen ned i skålen med smør-sukker-æg-massen.

Læg halvdelen af æbleskiverne i bunden af springformen. Drys med halvdelen af kanelsukkeret.

Hæld dejen over, fordel resten af æblestykkerne ovenpå dejen og drys igen med resten af kanelsukkeret.

Så nemt at man vil undre sig over ikke at gøre det.

Bag kagen ca. 1 time og 15 minutter. Bagetiden afhænger af din form og af ovnen, så stik en tynd kniv i kagens midte, når bagetidens afslutning nærmer sig. Kommer den retur uden klistret dej, er kagen færdig. Bag endelig ikke for længe, så bliver din kage tør.

En plejende æblekage – sådan én der behager helt ind i sjælen.

Smuk mandag
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen, Kodyle kager, Med æbler. Bogmærk permalinket.

Et svar til Nedfaldsæbler – jordens guld kan gå direkte i en sjæleplejende æblekage

  1. marianne christensen siger:

    Hej Lone og alle I andre. Her i Nordsjælland hvor jeg bor er der helt utroligt mange æbletræer i vejkanterne, måske fra æbleskrog, der er smidt ud ad vinduet i biler ? (det gør jeg altid selv i håbet om at der en dag vil stå det mest forrygende æbletræ med den bedste sort nogensinde: Marianne-æblet). indstil øjnene på dem, når du er ude at køre, og hent så æblerne, når tid er. Slangerup-området er f. eks. helt utroligt, langs omfartsvejen.

Der er lukket for kommentarer.