Pærehøst

Da æbleplantagen blev etableret for snart 4 år siden, fik den følgeskab af 35-40 pæretræer.

En enkelt række som den yderste mod vest og med en blanding af 6 forskellige sorter.

Træerne er ikke vokset nær så meget som æbletræerne, men de bærer alligevel frugt i overvældende mængder.

I går blev de modne sorter høstet og kørt direkte hen til kværnen for at ende i en gæringstank.

I haven står et gammelt pæretræ. Det har en højde, som vanskeliggør plukning, og derfor er der lavet en iøjnefaldende og mindre smuk foranstaltning til opsamling af modne pærer.

En indhegning der holder ænder, gæs og hunde ude, og en presenning der skærmer mod jordbakterier på pærernes overflade. Det sidste er vigtigt for at opnå ren gæring i tanken. Det første er vigtigt for at have noget at putte i tanken.

For også sukkerpærerne fra det gamle træ skal gæres, men der foregår opsamlingen løbende. Og vedholdende.

Målet er at få fyldt en 200 liters tank, for den mængde passer akkurat med størrelsen på den lille kedel hos Nordisk Brænderi i Fjerritslev.

Og vi vil gerne lave en fremragende pære eau de vie
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.