Spaghetti a la drivhus – opskrift

Pasta kan være alt lige fra sørgeligt og trist til et magisk måltid. Pasta har ikke ligefrem ry for den store næringsværdi, men der fås ganske udemærkede fuldkornsudgaver, og det hjælper jo lidt på samvittigheden.

For 10 – 20 år siden skulle alle have en pastamaskine, og der står med garanti urimeligt mange af den slags rundt omkring bagerst i køkkenskabene. Med sådan et apparat er du helt oppe i det grønne sundhedsfelt, for så kan du lave pasta af mel, der er stenformalet. Altså det med sunde kim og skaldele, der hæver den ernæringsmæssige værdi af din pasta så meget, at du roligt kan spise hvid toast til morgenmad den dag. Måske.

Og ikke nok med det, så smager pastaen lige pludselig også af mere end halvfugtig bølgepap. Den eneste slange i det paradis, ja det er vel mere en svagt undervægtig stålorm er, at pastaen ikke helt har samme glutenstruktur, som en pasta lavet på højraffineret durum, og det betyder, at den ikke er helt så stærk, som den kunne være. I praksis betyder det, at man ikke skal stå og fedte for meget med den. Hold gryden i kog og søsæt pastaen lige så snart, den kommer ud af apparatet. Så er der absolut ingen problemer i at bruge det sunde mel til din pasta. Jeg bruger Ølandshvede, da den som regel har det højeste proteinindhold.

Opskriften? Nå ja. 100 g mel til et stort æg giver en portion pasta til en person. Er han stor som en bjørn og spiser som en ørn, så regn med to æg og tilsvarende to gange 100 g mel.

Bland æg og mel på køkkenbordet og ælt ælt ælt til dejen begynder at bliver sej og slipper hænderne. Jo længere du ælter, jo stærkere bliver din pasta.

Lad pastadejen hvile ½ time på køl og kør den gentagne gange igennem pastamaskinen til tykkelsen og udskæringen er, som du ønsker. Hav en gryde med kogende letsaltet, letolieret vand til at stå klar på blusset. Flyt din fine spaghetti, båndpasta eller hvad det måtte være direkte fra pastamaskinen over i kogevandet og følg kogningen nøje. Det handler om få minutter til konsistensen er rigtig, men du må smage og bide dig frem, for tiden afhænger af både meltype, udrulning og dine præferencer.

Og hvad skal man så bruge den dejlig pasta til? Ja, man kunne jo:

Snitte et par løg, på kryds eller tværs, hakke 4 fed hvidløg groft og en lille chili fint. Svitse det hele i olivenolie. Løg først, så chili, så hvidløg der ikke må blive brune, da de så ændrer smag.

Find drivhusets største bøftomat – min vejede 500 g. Mindre kan også gøre det ellers tag to. Er man sart som jeg, så fjern skindet. Det gøres nemmeste ved at skære tomaterne i både og lade en skarp kniv følge tomatens skind fladt langs skærebrættet, mens tomatbåden med skindet nedad fingerfikst vugges med kniven.
Skær bådene i grove tern og tilsæt dem til de svitsede løg.

Så skal pandens indhold have to store spsk. creme fraiche med så høj fedtprocent, du kan støve op. Jeg brugte 48% – 38 kan gøre det.

Tilsæt bladene fra en frisk dusk oregano, salt og peber til du skammer dig, og til sidst så vender du den nykogte pasta over i panden. Altså uden vandet. Men gerne sådan lidt halv fugtigt. Så skal den have med ostehøvlen – en god tør ost, jeg brugte en Hinge, det kunne også være en Ravost, Vesterhavs- eller hvad de nu allesammen hedder. Men en der ikke er for kras og gerne tør. Bare til du synes, det er nok.
Har du basilikum stående, så snit en håndfuld blade i – det er ren magi. Server med frisk rucola, friskkværnet peber og lidt mere revet ost.

Nu er det svampesæson, og jeg er så uendelig heldig, at Landmanden har dyrket de flotteste østershatte til os. Det er altså umådelig lækkert at riste sådan en håndfuld af i rigeligt smør med lidt salt og peber. Til at garnere med. Uendelig meget bedre end bacon!

Søren Sørøver – med rygrad som kogt spaghetti

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Geniale grøntsager, Hverdagen, Manerlig middag, Opskrifter. Bogmærk permalinket.

Et svar til Spaghetti a la drivhus – opskrift

  1. Uglemor siger:

    Kære Søren Sørøver: “Pasta har ikke ligefrem ry for den store næringsværdi, men der fås ganske udemærkede fuldkornsudgaver, og det hjælper jo lidt på samvittigheden.” Her må jeg råbe højt. Det er ikke på den måde, man skal have dårlig samvittighed over sin mad.
    Hvis den er lavet af ordentligt korn, og ikke pakket i 117 lag plast, så er din samvittighed i orden. Smagsoplevelsen kan forbedres væsentligt ved at bruge ordentlige ingredienser – har du prøvet med friskmalet mel 😉 Det gælder også brød.

Der er lukket for kommentarer.