Opskrift på boller med æble, kardemomme og kanel

I anledning af at æblerne nu falder trindt om land, skal du have opskriften på æbleboller. Eller doktorboller er det retteligen.

Doktorboller

Æbler er Nordens trøfler – vi har hundredvis af sorter at vælge imellem, mildt kystnært klima og et sommerhalvår med særlig mange lyse timer. Og enhver ved, at en trøffel om dagen ikke holder lægen væk.

Du skal bruge:

7½ dl koldt vand
15 g gær
1 kg hvedemel
200 g rugmel
100 g havregryn
2 spsk honning
2 spsk vindruekerneolie
3 tsk kanel
3 tsk kardemomme
2 skrællede eller uskrællede fintrevne æbler
1 æg til pensling

Rør gær ud i det kolde vand, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt til dejen bliver træg og blank. Tilsæt ikke mere mel – det skal være en fugtig dej.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse i køleskab natten over eller i køkkenet nogle timer afhængigt af rummets temperatur.

Tænd din ovn og sæt temperaturen på 225 °C. Smør et par bageplader grundigt eller beklæd dem med bagepapir.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del den i 30 stykker. Form dem løseligt til boller – uden at presse luften ud, og fordel dem på bagepladerne.

Pensl bollerne med et sammenpisket æg, lad dem efterhæve et lunt sted omtrent en halv time og bag så hver plade ca. 15 minutter eller til de er gyldne og lyder hule, når du banker under bunden.

Lad de nybagte boller køle af på en rist og frys eventuelt en del af portionen ned til senere konsultation.

Smuk septemberdag til dig
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.