Kun i en æggestand er der mere ro

Æg indgår i en lang række produkter – i mærkevarer, private labels og de billigste discountvarer. Oprindelsen fortaber sig altid, for det er ingredienserne, der skal deklareres. Æg købes, hvor prisen er lavest, og på den måde er de fleste produkter, uanset salgspris og dansk produkttekst, af hjertet internationale. Æg indgår ofte i chokoladebarer, vaniljecreme, vin, slik, pålæg, brød, kiks, kager, mayonnaise, færdigretter, is, pasta, koldskål, klistersalater m.fl. Varerne i supermarkederne fremstilles også i Tyskland, Holland, Belgien o.s.v, så uanset om det er danske eller udenlandske fødevarevirksomheder, der indkøber ingredienser, er der tale om åben handel. Og lukket deklaration.

Måske har du hørt, at en sag om forgiftede fødevarer ruller. En smule. Andre steder end i dette land hvor det mere handler om fodboldrulleri og royal forstoppelse.

I forgårs blev den europæiske ægskandale omtalt i nogle ganske få danske nyhedsmedier ledsaget af beroligende ord fra Fødevareministeriet: “De danske forbrugere kan være helt rolige. Danske æg har ikke været involveret i den her skandale”, sagde beredskabschefen i Fødevarestyrelsen.

Det sidste er ganske givet rigtigt, det første er et letsindigt løfte – hvorfor i alverden skal man som dansk forbruger være helt rolig, når det handler om insektgifte i europæiske fødevarer? Grundlaget for fællesskabet er den frie bevægelighed af varer, og det er så afgjort både af råvarer til hel- og halvfabrikata samt endelige fødevarer. Når Fødevarestyrelsen siger, at de danske forbrugere kan være ikke blot rolige men helt rolige, er det så udtryk for manglende indsigt/viden, eller er det den sædvanlige grydelågsmanøvre, der kvæler ilden og holder røgen pænt inde?

En tur rundt i udenlandske medier viser et noget mere bekymrende billede af giftstoffet Fipronils udbredelse. Mere end 10 millioner forgiftede æg er kommet fra Holland til Tyskland, og udover æggene er en række mayonnaisesalater blandt andet tunsalat og Bedstemors Kartoffelsalat (så ved man bare, at det står skidt til) tilbagekaldt. Aldi i Tyskland har fjernet æggene i forretningens over 4000 butikker, og i Schweiz er der ryddet ud i de importerede æg på hylderne. Det er også økologiske æg, der er belastet af giftstoffet.

Det hele handler om, at to driftige iværksættere i firmaet Chick Friend fandt ud af at blande en ulovlig insektgift kaldet Fipronil i et godkendt middel mod blodmider, lus m.m. og således kunne glæde fjerkræbranchen med en behandling, der både virkede bedre og holdt virkningen længere end konkurrenternes. Døde blodmider og glade ægproducenter var resultatet, når stalde blev behandlet med den nye blanding. Fipronil er lovligt til bekæmpelse af lus og lopper på hunde og katte. Hvis man ikke spiser dem.

Desværre kunne den effektive blanding også genfindes i æggene, og ganske givet i hønsekødet, men nu er det æggene, der er i fokus. Indtil videre. Som sædvanligt er der tilstrækkeligt mange (betalte) eksperter/forskere til, at en endegyldig konklusion om æggenes giftighed må opgives. Nogle taler om, at der skal spises mange æg, for at man opnår skader på de indre organer, mens andre mener, at børn tager skade af et enkelt. Du må derfor – som sædvanligt – selv tage stilling og bruge din sunde fornuft ligesom i forholdet til de øvrige fødevarer. Stil spørgsmålet uanset myndighedernes fastsatte grænseværdier: For hvis skyld skal jeg i givet fald spise sprøjtegiftene, har min krop gavn af dem?

Selvfølgelig er indholdet af æg aftagende, når man går fra det Piet Hein-formede blødkogte, over rejesalat, Marsbar, Finduslasagne og til Bastognesmåkager, men det ændrer ikke ved, at giftstofferne i æg indgår og bidrager til den belastning, hvert eneste menneske dagligt udsættes for via fødevarerne. Om myndighederne vil måle på det eller ej, tale om grænseværdier og ro på befolkningen eller ej. Spredningen af Fipronil er uigennemskuelig, fordi fødevaresystemet er uigennemskueligt. Kontrol, og ikke ordentlighed, er kernen i systemet, og forbrugerne har tillid til kontrollen. Den tillid går myndighederne langt for at bevare, for ellers smuldrer fødevaresystemet, med alt hvad det indebærer af tab indenfor det industrielle landbrug, den finansielle industri, den kemiske industri samt den farmaceutiske industri, der både ernærer sig af de hårdtpressede husdyrs sygdomme og de sygdomme fødevaresystemet giver menneskene.

Vi har ingen grund til at pudse glorien, mens de knuser æg syd for grænsen – også i Danmark er der sager om ulovlig import og brug af sprøjtegifte og husdyrmedicin. Når afstanden mellem forbruger og producent øges, mindskes ansvarligheden overfor liv og helbred. Fødevareskandalerne fremmer ønsket om mere nærhed og kendskab til dem, der laver ens mad. Vi vil have tillid til producenten og ikke lade os nøje med tillid til myndighederne.

I tilbagetrækningen af æggene og lukningen af fjerkræfarmene tales om kontrol og fødevaresikkerhed – hurtig indgriben og genoprettelse af orden. Der nævnes ikke meget om, at de driftige Chick Friend-folk allerede i maj 2016 dokumenteret købte Fipronil fra en virksomhed i Rumænien. De europæiske forbrugere har sandsynligvis spist forgiftede æg og æg-baserede fødevarer i mindst et års tid.

Så at tage det helt roligt er nok for afslappet
Lone

Kilder:

https://www.theguardian.com/world/2017/aug/03/eggs-removed-from-european-shelves-over-toxicity-fears-fipronil?CMP=Share_AndroidApp_Kopi%C3%A9r_til_udklipsholder

http://www.dw.com/en/fipronil-what-is-it-and-how-did-it-get-into-our-eggs/a-39963678

http://organic-market.info/news-in-brief-and-reports-article/germany-organic-eggs-also-contaminated-with-insecticide.html

http://www.dr.dk/nyheder/indland/aeggeskandale-spreder-sig-danske-forbrugere-kan-vaere-rolige

http://www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Gift-Eier-in-Salaten-aus-Luebeck-entdeckt,eier542.html

http://www.nu.nl/binnenland/4869041/chickfriend-kocht-giftige-stof-fipronil-schuilnaam.amp

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/04/bedrijf-chickfriend-kocht-bewust-verboden-gif-12371943-a1568946

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/04/de-eiercrisis-is-maar-klein-het-falen-g-r-o-o-t-12373952-a1568943

http://www.reuters.com/article/us-netherlands-germany-eggs-idUSKBN1AK0OB?utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_content=5984a10b04d3015c54d8459d&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/03/boeren-waren-blij-met-wondermiddel-12363695-a1568877

https://ing.dk/artikel/minister-rystet-over-fund-af-ulovlig-medicin-til-svin-168931

https://www.dr.dk/nyheder/indland/hver-sjette-kontrollerede-landmand-har-ulovlige-sproejtegifte

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Kun i en æggestand er der mere ro

  1. Helle siger:

    Tak for denne artikel. Jeg var jo nok lidt skeptisk, dengang I valgte at sende jeres prøver af grønsager til udenlandske laboratorier, da I ikke stolede på de danske. Efter at have læst artiklen på gylle.dk om Cheminova og hvordan, myndighederne aldrig svarede på prøver af indsendte døde fugle – i massevis – må jeg nok sige, at jeg deler jeres skepsis.

  2. susanne kristensen siger:

    Uhyggeligt – håber du kan læse vedlagte – ellers gå på : Lone Landmand. Kh. S

    Sendt fra min iPad

    > Den 6. aug. 2017 kl. 07.50 skrev Beretninger fra et autentisk landbrug : > > >

Der er lukket for kommentarer.