Årets honning er inde

I går aftes blev honningmagasinerne fra gårdens to gamle bifamilier hentet ind. De to nyetablerede bistader beholder al den honning, der er lavet – familierne er sikkert mere robuste næste år.

Som med så meget andet er vores indsats i forhold til honningavlen ikke præget af effektivitet. Biernes derimod er upåklagelig.

Bierne samler til stadighed fra forår til efterår, og det er efterhånden lykkedes at plastre gården til med vigtige blomstrende 1-årige planter, urter og træer, så hele perioden er dækket ind pollen- og nektarmæssigt.

Hvem vil ikke gerne være dækket ind pollen- og nektarmæssigt?

Ikke blot for at tilgodese biernes trivsel, men for at give bedst mulige betingelser for alle arter af insekter, larver m.m. og dermed for deres tilhørende fjender både under jorden, på jorden og i luften, så også de kan trives. Og skabe liv. Meget mere liv.

Det hele hænger sammen på forunderligste vis.

Der blev ikke indsamlet og slynget tavler efter mælkebøttefesten i den tidlige sommer, og derfor er der ikke nogen forårshonning i huset. Til gengæld er der en del krystalliseret forårshonning i vokscellerne, og den kan vanskeligt slynges ud.

Vi slyngede indenfor det muliges kunst – 12 tavler i alt, og der blev en god portion, som dækker denne husstands ønsker frem til næste sommer.

De halvfyldte (kunne også have været halvtomme, men det var de ikke) tavler kom retur til bistaderne, og bierne fortsætter det ihærdige arbejde med at hente kløver og tidselmateriale til fordybningerne.

Med nyslynget honning på havregrynene
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Årets honning er inde

  1. Pingback: Finder Peter Plys altid frisk honning? | Beretninger fra et autentisk landbrug

Der er lukket for kommentarer.