Økolog af hjertet! Eller pengepungen.

I disse herrens tider sker der en bevægelse, én der kan få mine smilehuller til at blive dybe som mergelgraven. Der har aldrig før i historien været så stor lyst, interesse for og økonomisk incitament til at omlægge til økologi. Og det er udelukkende vores fortjeneste – din og min og alle de andre der har vandret hvileløst rundt om det sparsomme økologiske sortiment i butikkerne gennem de seneste 5-6 år.

Det er faktisk ikke ret lang tid siden, at økologiske varer altid var pakket i emballage i 50 afskygninger af jordfarve. Den slags varer der skreg “Helsekost” til hele verden, og måske af samme grund blev set på af ”almindelige” som noget uinteressant hippieæde, kun de frelste kunne finde én eller anden glæde ved at indtage.

Hvis man kigger rundt i dagligvarehusene, er der for det første ikke længere samme grund til at vandre rundt i uforløst, urolig tilstand efter det enkelte produkt, for nu er de over det hele. Og endelig har detailhandlen forstået og formået, at selv om varerne er økologiske og bedre for både miljø og menneskehed, så er de pakket ind i glade kulørte farver, og på måder der tiltaler forbrugergenet, så alle kan smide en pakke økologiske kiks i vognen uden at føle sig stående med det ene ben i Thylejren. Med andre ord er økologien blevet allemandseje, og det betyder samtidig, at den er ustoppelig. Det er og bliver andet end en midlertidig trend lige som internettet, der mod forventning opslugte alt på sin vej, og inden vi får set os om, runder vi et niveau, hvor al nytænkning, nyudvikling og nye varer på hylderne er økologiske, og alle de gammelkendte mærkevarer stille og roligt bliver forsynet med det lille røde ø.

Det er kun glædeligt, og det smitter; det smitter tilbage i forarbejdningskæden og ender ved landbruget. Det giver den umiddelbare effekt, at priserne på landbrugets råvarer – mælk, kød og kornprodunker stiger i takt med, at de, der laver økologiske råvarer, slet ikke kan følge med. Derfor er der nu gang i en enorm omlægningsbølge. Den bølge er langt hen ad vejen drevet af økonomi, og det er jo noget, der skurer lidt i denne idealistiske sørøvers ører, fordi forbeholdet for den slags økologer har været, at man kunne frygte, at de ville lægge deres jord tilbage til konventionel drift, hvis priserne af én eller anden grund skulle vise sig mere gunstige på det marked. Men men men, her i år havde vi igen en rar og beroligende samtale med vores statslige øko-kontrollant, der kunne fortælle, at mange af de landmænd, der havde lagt om udelukkende på grund af den økonomiske gevinst, nu år efter faktisk fandt den måde at dyrke marker på langt mere landmandsagtig/rigtig og fagligt udfordrende på en givende måde. En stolthed over godt håndværk og ageren med rettidig omhu. Og dertil følelsen af at kunne lykkes med et projekt der både giver anerkendelse og skåner miljøet fremfor det modsatte.

Jeg tror, at vi her på gården har fået vores skepsis begravet, for uanset hvad der driver landmanden til at køre giftsprøjten til skrot og lukke dyrene ud på marken, så ændrer det ikke på det faktum, at naturen, miljøet og dyrene er ligeglade – det eneste, der tæller, er det giftfrie miljø og den højnede dyrevelfærd!

Vi står spændte og ser til, at en tendens bliver til hverdag, og økologi bliver det almindelige, mens det konventionelle giftassisterede landbrug bliver det ualmindelige, det unaturlige.

Søren Sørøver – med det røde Ø i masten

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Økolog af hjertet! Eller pengepungen.

 1. Anita Plesner siger:

  Hvor er det glædeligt, at det omsider vender.
  Tak for jeres utrættelige indsats👍🏻❤️

 2. Zita P siger:

  En virkelig lykkelig vending for os alle. Ø produkterne er blevet meget synlige i dagligvarerbutikkerne og til overkommelige priser. Dog mangler vi stadig et varieret udvalg blandt kødprodukterne. Men, men men, vi kan da få kyllinger, hakket oksekød, lidt pølser, koteletter og flæsk. Og det er da absolut en begyndelse.
  Tak for fodarbejdet alle jer derude, der virkelig arbejder hårdt for sagen. Ikke mindst jer to.
  Vi forbrugerne kan også vise vores magt ved at efterspørge og udelukkende bruge Ø produkter.

 3. Ole Christensen siger:

  Et meget begejstret og sympatisk indlæg fra sørøveren. Det virker ansporende på mig som økologisk forbruger TAK for det!

Der er lukket for kommentarer.