Og 11 måneder er nok – lidt æbleafsavn skærper begejstringen

Her ser du et æble.

Det tog sin begyndelse i maj 2016, da en blomsterknop foldede sig ud og støvdragerne modtog det eftertragtede magiske støv – pollen.

Kronbladene visnede, faldt til jorden og blev omsat, mens et lille frugtlegeme udviklede sig fra bunden af blomsterkrukken.

I løbet af juni, juli, august og september voksede æblet, og i oktober var det så modent og tungt, at det med kun et svagt vrid gav slip på træet og tog med hånden.

Æblet blev lagt i en trækasse sammen med mange andre æbler, og kasserne stod i viktualierummet helt frem til juli 2017. Blot i gamle trækasser, sat på gulvet og overladt til den enhver tid fremherskende temperatur og luftfugtighed.

Her ser du et æble. Det spiste jeg i går. Æblet er dyrket uden sprøjtegifte og kunstgødning, det har kun været transporteret kort vej i trillebør, det er fri for gusten voksbelægning samt klistermærker og det har aldrig åndet nøje afstemte gasarter. Det er bare et æble. Et Angold-æble.

Om godt en måned begynder de tidlige æblesorter Discovery og Ananas at modne, og da er det nok slut med sidste års beholdning af Angold.
Den danske æblesæson er 11 måneder lang.

Uden hokus-pokus
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til Og 11 måneder er nok – lidt æbleafsavn skærper begejstringen

  1. pia hansen siger:

    Vi har også æbler endnu – Jonna Gold – knap så fine i skrællen, men stadig sprøde og saftige. Musene nåede at spise en stor del, før vi opgav diverse forsøg, og satte resterne i et svaleskab. Hvordan musesikrer I jeres æbler?

Der er lukket for kommentarer.