En blomst er ikke bare en blomst

For øjeblikket blomstrer kløveren, og det er tiltrængt i en bitid med sparsom åndelig føde.

Forårets florale fest er ovre, og der mangler mad til menneskehedens vigtigste hjælpere – de flyvende bestøvere.

I den almindelige bevidsthed er det sommer og derfor blomstringstid – hvordan kan bierne mangle blomster, når staudebedet står i nøje afstemte nuancer af lyserød og lilla?

Men en blomst er ikke bare en blomst. Der er stor forskel på mængden af pollen og nektar fra plante til plante. Nogle er forholdsvis fattige på begge dele, andre byder på enten det ene eller det andet, og for nogle planters vedkommende er der bingo på hele pladen.

Træers blomstring er en umådelig vigtig fødekilde for bier. Stor variation i det åbne land, mangfoldighed i grøftekanterne og alsidighed i enge, overdrev og uopdyrkede områder er afgørende for biernes trivsel.

Alle de forhold Danmark er fattig på. Her har minimalstatens minimalnatur og storlandbrugets storhedsvanvid udraderet de alsidige fødekilder for bierne, og den intensive dyrkningsform baseret på giftsprøjtning gør det vanskeligt for følsomme levende organismer at opretholde fuld livsduelighed.

For øjeblikket blomstrer kløveren og i år falder begivenheden sammen med høje dagtemperaturer. Det er ubegribelig heldigt, for først ved omtrent 20 grader frigives den afgørende nektar og giver fuld bonus i biboet.

Mellem alle rækker i både vinmark og æbleplantage er der kløver, alle steder, hvor der klippes, gror kløver. Selv gårdspladsen er grobund for kløver.

I april ser det ud, som om hele gårdens bund udgøres af græs. I maj ser det ud, som om hele gårdens bund udgøres af mælkebøtter. I juni ser det ud, som om hele gårdens bund udgøres af hvidkløver.

Efter kløveren kommer tidslerne
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til En blomst er ikke bare en blomst

  1. Uglemor siger:

    Bivenligt blomsterhav. Brakmarker behøves.

  2. Helle siger:

    Jeg holder meget af tidsler, ligesom bier, andre insekter og stillitser gør!

Der er lukket for kommentarer.