Nye møbler i det miljømæssige roderum

I går vedtog et flertal (81 stemte for og 22 imod) i Folketinget, at der kan etableres flere havbrug langs de danske kyster.

Det er en ny lov, der kommer til at betyde ændrede miljø- og adgangsforhold i vores fælles havområder, og således får den betydning for millioner af danskere.

Gevinsten ved loven der i mod tilfalder nogle få enkeltpersoner.

Havbrug udleder, uanset typen, massive mængder urenset afføring fra et ubegribeligt antal individer.

Præcis ligesom man gør på landjorden, når den urensede gylle fra millioner og atter millioner industrielt holdte husdyr spredes direkte på den danske jordoverflade.

Det ville aldrig blive tilladt med den bortskaffelsesform for mennesker, og vi er trods alt en del færre end grise og fisk i dette land. At tisse i en port er ulovligt.

Vi, der kommer på havet, kan se, at det er helt galt. Vi kan se, at havbunden dør, at algesnask samler sig i selv kolde perioder og at fiskene forsvinder. Der er ikke noget miljømæssigt råderum, kun et miljømæssigt roderum.

Vi kan se, at vores fælles ubrudte hav hegnes, privatiseres og fri adgang hindres. Havet er vores folkesjæl – det er vandet, vi er rundet af, drages mod og som omgiver os.

Det er ikke slut, blot fordi en samling uansvarlige politikere arbejder på at forringe vores natur, vores ophav. Vi er de fleste, og de færreste må ikke få lov til at ødelægge livsvilkårene for både nuværende og fremtidige generationer – uanset deres begejstring for kortsigtet gevinst.

Undgå at købe de varer, der skader. Fravælg kød fra de industrielle opdræt – find noget bedre at lægge på grillen eller stegepanden. Varer, der ikke bliver solgt, bliver uinteressante at fremstille.

Fortæl faster Gerda at du desværre må takke nej til den røgede laks på frokostbordet, fordi dens oprindelse medfører død og ødelæggelse af havmiljøet og en risikabel spredning af antibiotika i vores bakterielle omgivelser.

Før eller siden vil faster Gerda stoppe med den slags indkøb, påvirke sine veninder o.s.v.

Vi er de fleste, og det skal kunne mærkes
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

3 svar til Nye møbler i det miljømæssige roderum

 1. karen keinicke siger:

  SÅDAN! Det er en skandale – igen – af samme skuffe. Follow the Money………
  Nej vi følger sgu naturen. Så derfor serverer jeg til aften vildlaks til 15 personer. Den kan købes på frost i Aldi til rimelige penge.

 2. Helle siger:

  Jeg må så desværre sige, at jeg kender det fra den anden side. Man kigger sært på mig, hvis jeg taler om industrikød og -fisk, skifter emne og synes endnu engang, at det er hende der den besværlige, der igen ytrer sig. Og ændrer vaner gør det helt sikkert ikke. Så jeg er holdt op, jeg taler ikke om foie gras, industridyr, burhøns osv., for folk vil ikke høre det. Bortset fra dem, der allerede selv har tænkt sig om.

 3. Ole Christensen siger:

  Et stærkt indlæg. Der vil heldigvis ske det samme som med de norske laks. Kokke fra seriøse restauranter og familier der sætter pris på fisk med kødmæssig kvalitet fravælger havbrugsfisk
  Ole Christensen

Der er lukket for kommentarer.