En tur i skovbunden

Mellem gården og engen er et lille stykke fredskov. Nok på små 2 hektar.

I tidernes morgen bestod skoven mest af alt af elmetræer, kæmpestore og gamle.

Så kom elmesygen og ingen gik fri – kæmperne gik ud og stod som mørke skygger over det, der engang havde været en skov.

Da de blev fældet, kunne man se igennem det hele, men der var andre træer, som med tiden fik mere krone og fyldte i hvert fald sparsomt ud for oven.

Vigtigst af alt så kom der en underskov af små nye træer, hvoraf nogle ikke blev spist af rådyrene. Nu ligner det en skov igen.

Det er en vild uplejet skov med et utal af vækster, insekter og andre dyr.

I bunden er der sjældne planter blandt andet Majgøgeurt og Skælrod.

Majgøgeurten er en orkidé og dens voksesteder er beskyttede efter § 3 i naturbeskyttelsesloven. Arten er desuden omfattet af CITES/Washingtonkonventionen liste II. Skælroden er på den danske rødliste, fordi den er i fare for at forsvinde. Faren udgøres af konventionelt landbrugs dyrkningsform med brug af sprøjtegifte, monokultur og opdyrkning til kanten. Af alting.

Det er ved at være slut på Majgøgeurtens blomstring for i år. Her er én af de sidste til dig.

Skælroden er en spøjs plante. Den har som én af de få ingen klorofyl, altså grønkorn, og den kan derfor ikke lave fotosyntese og vokse ved solens hjælp.

Til gengæld kan den klamre sig til nogen, som magter opgaven, og den foretrækker at være snylter på hasselbuskene rødder. Andre træer går også an, og de tager ikke skade af det.

Plantevækst – den eneste form for vækst vi har brug for
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

Et svar til En tur i skovbunden

  1. Pingback: En berigtigelse | Beretninger fra et autentisk landbrug

Der er lukket for kommentarer.