Men gederne blev glade

Hvert år må æbleplantagen gennemgås for sygdomme i træerne.

Det er især grene og stammer, som er angrebet af frugttrækræft, der skal holdes øje med. I øvrigt et underligt valg af navn til sygdommen, for den skyldes en svamp, Neonectria galligena.

Æbletræerne kan stå i fuldt flor, være 2½-3 meter høje og på alle måder se trivelige ud, men kigger man nærmere efter, findes der på nogle et hårdt svampeangrebet område nederst på stammen.

Der er ikke andet for end at fælde træet under det angrebne område og håbe på et nyt skud helt nedefra, men helst over podestedet. På andre træer er det enkelte sidegrene eller skud, som er ramt, og der er indgrebet mindre definitivt.

I almindelige æbleplantager omfavner man træerne med svampegift, men det bruges ikke på økologiske landbrug.

Ikke det mest opmuntrende arbejde – det skal bare gøres, fordi svampesporerne spredes villigt og kan ødelægge et utal af træer.

Fugtige år, og dem har vi en del af i dette land, øger svampens udbredelse, og nogle sorter er mere modtagelige end andre.

I denne lille plantage er det Ingrid Marie og Rød Topaz, der er hårdest ramt, men også Aroma, Belle de Boskoop og Discovery er tyndet ud ved denne lejlighed.

Det er bedst at beskære og bortskære i varmt og tørt vejr, så undgår man for megen yderligere spredning, og det er helt afgørende at afspritte eller på anden måde rengøre værktøjet, så svampesporer ikke flyttes til snitsår i raske træer.

I alt blev der fældet 50-55 æbletræer ved dette års gennemgang, og det er mange ud af de 2500 – flere end sidste år i hvert fald.

Der er ikke andet for end at holde øje, være godt over træerne og håbe på vinterhalvår med dårlige forhold for svampe.

Til efteråret skal der genplantes
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.