Det vilde natteliv

Forleden aften flyttede 10 pindsvin ind her i landbohaven. Tæt på bygningerne, for pindsvin holder af at bo i det bynære.

De er fordelt i 8 små pindsvinehuse, som er forede med hø og mos, og til at begynde med skal dyrene fodres hver aften.

De seneste ugers kulde har bremset udviklingen i både planter og dyr, så der er simpelthen ikke nok snegle på farten. Endnu.

Og tænk engang; fra at snegleantallet var et negativt problem, er det blevet et positivt problem – bare vi nu har snegle nok!

Om dagen vil andeflokken gennemsøge de øvre jordlag for larver, insekter, biller og snegle. Om aftenen går solen ned, pindsvinene står op og fortsætter, hvor ænderne slap.

I 2016 blev der født mange pindsvin sent på året, og de havde svært ved at klare sig. En gruppe dedikerede mennesker tager skadede, magre og forladte pindsvin til sig, står op nat efter nat og fordeler indholdet fra bittesmå sutteflasker i moderløse dyr. Det er en beundringsværdig indsats, og den er organiseret i foreningen Pindsvinevennerne i Danmark. Du kan læse mere her: http://www.pindsvin.dk/

Før eller siden er pindsvinene voksne og klar til udsættelse – det er nu.

Derfor kom pindsvinedamen forleden aften med 10 pindsvin og en række moderlige instrukser om den fortsatte pasning.

De små stikkende fætre har som art været på kloden i mange millioner år. Det enkelte dyr bliver dog højest 14-15 år, og så skal det gå ualmindelig godt. Der er ikke mindre end 17 forskellige racer.

Pindsvin er truede og derfor fredede dyr i Danmark, så menneskers indsats for at skabe egnede levesteder betyder meget. Stritpelsene er nataktive, og da de således fravælger arbejdslys, er deres syn nedprioriteret til fordel for fremragende lugtesans og hørelse.

På trods af det kropsnære stakit er der tale om pattedyr. På undersiden er der blød hud og pels, så ungerne kan komme til at die uden at få én af de 5000-7000 pigge i øjnene.

Har du mange snegle i din have (og også hvis du ikke har), handler det om at skabe gode forhold for pindsvin. Lad grenafklip og visne blade ligge i bunker fremfor at køre de livgivende sager bort og stil en underskål frem med vand til enhver tid – aldrig mælk eller fløde.

Et haveanlæg i stram bonsai inkl. malkeko er med andre ord ikke befordrende for pindsvin
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.