Fra et sted hvor møg ikke flytter sig selv

I går blev hønsehuset muget ud. Det sker en gang om året på en dag, hvor vejret er så fint, at hønsene kan formenes adgang.

Udmugning sammen med høns fungerer ikke, og desuden har man et hyr med at komme ind og ud af døren uden dyr.

Så hønsene er ude i solen hele dagen, og jeg er mest af alt i den mørke, gamle kampestenbygning. Bortset fra turene til og fra køkkenhaven med den fuldt læssede trillebør.

På ruten er der badende ænder, gæs som sover til middag og kaniner der ligger med bugen vendt imod solen. Min ansigtskulør er pæonrød, og der er ubestemmeligt fnuller i mit filtrede hår. Jeg bliver i tvivl om, hvem der holder hvem som husdyr her på gården.

Møg flytter ikke sig selv. Ikke ude på landet i hvert fald.

At tømme hønsehuset er en af de mest givende opgaver; to i én og så bliver det ikke meget større – hver eneste børfuld er et skridt på vejen til et sommerklart hønsehus og til en nødvendig grobund for grøntsagerne.

Hønsemøg er det, køkkenhavedrømme er gjort af.

Først på aftenen afsluttes med højtryksrensning af hele hytten, så støv, spindelvæv og stumper af gødning flyttes fra vægge, lofter og redekasser over på én selv.

Da er dagen komplet
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Fra et sted hvor møg ikke flytter sig selv

 1. Helle siger:

  Jeg kender ikke nogen, der kan tage et mere stemingsfyldt billede af møg 🙂

 2. Janne siger:

  Haha – ja det er lige præcis sådan det er 🙂

 3. Tove Dreier siger:

  Så dejligt befriende en beskrivelse, du her giver Lone. Får faktisk lyst til selv at prøve det😄Er selv fra byen, har kun som barn ferieret lidt på en gård. Du lyder til at hvile i dig selv med dit landliv og er glad og tilfreds🔆🌷🇩🇰

 4. Lone Carstensen siger:

  Tilslutter mig næsten misundelsen. Eget hønsemøg i eget hår. Så blir det ikke større.

 5. Anne Hviid siger:

  Altså det lyder måske lidt underligt, men jeg er lidt misundelig… 🙂 og så glæden ved aftenbadet og -maden, når det hele er vel overstået!

Der er lukket for kommentarer.