Ændrede planer

Denne dag var afsat til et særligt formål. Prioriteret, planlagt og programsat.

For et par måneder siden spurgte folketingskandidaten for Alternativet, Henrik Marstal, om jeg ville tage med på et besøg i staldene ejet af formanden for Danske Svineproducenter, Henrik Mortensen. Invitationen udsprang af en debat mellem de to mennesker – om forholdene (eller manglen på samme) for dyrene i industriel dansk svineproduktion. Jeg skulle bare med for upolitisk at bidrage med viden og spørgsmål. Noget jeg i øvrigt altid for det meste er klar til. Også hvis der skulle sidde en Venstre-kandidat og ønske sig en tur ud i jollen til en samtale om bunddød, kobberudledninger fra havbrug, lakselus m.v. eller hvis en socialdemokrat kunne tænke sig en meningsudveksling om fællesskabets værdier, børns behov, fødevaresystemets udhuling af vores velfærdsstat o.s.v. Med andre ord er hverken parti eller uvidenhed en hindring.

De seneste dage har Henrik Marstal og jeg skrevet frem og tilbage for at få logistikken på plads. Han skulle med et meget tidligt tog fra København, og jeg skulle samle ham op i Skanderborg, så vi kunne være i Løgstør eller omegn ved 10-tiden. Udover debattørerne ville Nicolaj Nørgaard, direktøren i Danske Svineproducenter, samt TV2 Nord dukke op, og 4 timer var afsat til samtalen om Henrik Mortensens produktion og dansk svineproduktion i det hele taget. En grundigt sat bemanding.

I går spurgte Henrik Marstal om det praktiske vedrørende staldbesøget – om nødvendig påklædning, medbragte gummistøvler og om lidt bekymring for hvorvidt der kunne komme bakterier med hjem fra besøget.

Til det svarede jeg noget i retning af: Det er absolut et relevant spørgsmål, og svinebakterierne bør du være meget bekymret for – både du og jeg vender med stor sandsynlighed hjem med svine-MRSA i den øverste del af åndedrætssystemet og svælget. Det er en risiko, der følger med, da stort set alle indelukkede svinebesætninger nu må betragtes som værende inficerede. Vi kan bare begge to håbe på, at vi er nogle af de sunde individer, bakterierne ikke tager længerevarende ophold i. Men du bør undgå at være sammen med spædbørn, ældre mennesker og syge mennesker de efterfølgende døgn for ikke at udsætte dem for smitte – de grupper kan få store problemer med bakterierne.

Så blev besøget aflyst.

Og det er både ansvarligt og fornuftigt, for Henrik Marstal havde ikke mulighed for at undgå sårbart samvær de kommende dage.

For at overholde karantænereglerne og ikke risikere at medbringe nogen form for smitte til Henrik Mortensens besætning har jeg afholdt mig fra kontakt med grise i to døgn op til dagens staldbesøg. Jeg har også friholdt kalenderen for aftaler et par døgn efterfølgende for ikke at risikere at bringe smitte fra Henrik Mortensens besætning til andre mennesker. Søren Sørøver måtte leve med min kalkulerede risiko, ligesom jeg måtte. For den er der. Jeg var afklaret med at løbe den, fordi det er så vigtigt at skabe og fastholde debatten om den måde, vi har svineproduktion på i Danmark.

Erhvervet har indflydelse på politikere, lovgivning og kontrolsystemerne – så stor indflydelse at Fødevarestyrelsen har opgivet en aktiv indsats for at dæmme op for spredningen af de resistente svine-MRSA-bakterier, som flyttes ikke blot fra svin til mennesker men de senere år også mennesker imellem. Med den ukontrollable smittespredning af svine-MRSA-bakterier via fordeling af gylle over store dele af landet samt fra svin til ansatte i staldene, til de ansattes familier, til familiernes børnehaver, skoler og arbejdspladser og med hospitaler som yderligere infektionsplatforme er dansk svineproduktion og forvaltningen heraf blevet et folkeligt anliggende. Det vedrører os alle.

I praksis er myndighederne kommet frem til ikke at gøre noget, og det går ud over os. Folket er tilsyneladende af mindre betydning end interesserne i at gavne de relativt få svineproducenter, lobbyorganisationerne, den farmaceutiske industri, den kemiske industri, den finansielle sektor, korpset af konsulenter, besætningsdyrlæger m.fl. En kortsigtet gevinst.

Vi har fået en artsfattig natur, den dyrkbare jord bliver år for år belastet yderligere af kobber og zink fra svinegyllen, vi har fået forgiftet en række drikkevandsboringer, vi indånder ammoniak og årstidsbestemte pesticider, og nu har vi også fået antibiotikaresistente, sygdomsfremkaldende bakterier, der for mange vil få invaliderende udgang og for nogle tillige dødelig udgang. Kan vi ikke ændre industriel svineproduktion af hensyn til dyrene, er der al grund til at gøre det af hensyn til os selv.

Og derfor må debatten fortsætte
Lone

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

9 svar til Ændrede planer

 1. Holger Ø. Mortensen siger:

  Danske svineavlere er kyniske og at betragte som landsforrædere. Når end ikke folketingspolitikere (in spe) tør besøge danske svinestalde, må det få alle sundhedsmyndigheder til at råbe gevalt.

 2. Anita Plesner siger:

  Hvor er det deprimerende læsning. Oh hvor er jeg glad for at du og sørøveren kæmper så bravt👏

 3. Niels siger:

  Så kan du jo roligt give din krøllede gris et kys på trynen 😉
  Hav en god dag.

 4. Anne Folehave siger:

  Det bliver meget interessant, hvad der kommer af insisterende forslag fra Alternativets Henrik Marstal, vedr. opgør med dette svineri. Han sidder dog hvor beslutningerne tages. Gad vide hvad TV2 nord har tænkt sig at udfylde den sendetid med, som egentlig var afsat. Jeg har fuld forståelse for at disse mennesker ikke har lyst til at løbe risikoen for smitte. Samtidig skal den bare ikke dø her.
  Dette skrevet for lukkede døre og vinduer, der køres gylle ud lige om ørene på os.

 5. Lone Carstensen siger:

  Jeg tilslutter mig ovenstående kommentarer. Og takker dig endnu engang for din vedholdende kamp mod svineriet.

 6. Ole Christensen siger:

  Igen et meget stærkt og relevant indlæg. Hvornår mon de ansvarlige politikere begynder at satse på andet end eksport og vækst for enhver pris.
  Ole Christensen

 7. Johs. Thomsen siger:

  Hvordan forklarer Henrik Mortensen, Nicolaj Nørgaard og TV2 Nord aflysningen?

 8. Kirsten siger:

  Kære Lone
  Tak for din utrættelige kamp for dyr og mennesker.
  Svineproduktionen i Danmark svarer til mange produktioner i ulandene hvor man overlader affald mm til nuværende og kommende generationer.
  Svineproduktionen har i 15 ud af 16 år givet underskud.
  Hvem er det der bliver ved at holde hånden under denne produktion ?

Der er lukket for kommentarer.