Kampen for det ordentlige

1-dsc_07320001

Her ude på landet er klarsyn ikke nogen sjældenhed, og af én eller anden meget trist grund bunder sammenhængene altid i penge. De kan følges tilbage, og det er ikke til de små fødevareproducenter, der gør deres bedste for at producere den bedste mad fra dyr, der har levet på bedste vis.

Modstand er hverdag, og forståelsen fra myndighedernes side er sparsom. Lige nu døjer mange små hønseholdere med, at den forbandede fugleinfluenza har givet anledning til regler, der er ganske blottet for fornuft, men som skal sikre eksporten, den sultende befolkning og verdensfreden.

Der er intet mere vigtigt, for alle de høns der nu går inde i de små hønsegårde, end at få en varieret kost, grøntsager, frugt og så videre. Naturligvis kvidrer du glad, mens du trasker ud med din køkkenspand med alt det grønne fraskær, kernehusene fra æbler og skrællerne fra rodfrugterne – måske endda resterne af den kartoffelmos du ikke lige fik spist – præcis sådan som folk med høns har gjort siden tidernes morgen. Intet er mere naturligt, og selvfølgelig er det ulovligt. Ja, du læste rigtigt – det må man sandelig ikke. Det står skrevet i de tykke bøger i EU. De samme bøger der tillader, at dyrehold må være så tætte i de store industrielle stalde, at det eneste, der kan holde dyrene på benene, er et massivt medicinforbrug.

Jeg synes, at du skal blive ved med at smide din hønsespand ud til hønsene. Jeg synes, at du skal gøre det med stolthed og triumf. Der sker ikke noget ved det, andet end at dine høns får et bedre liv, og du får bedre æg og kød. Myndighederne vil uden tvivl også her trække sygdomskortet: En ukontrolleret spansk peber kunne nemt medbringe noget til din hønsegård, noget farligt. Ironisk nok må du gerne spise den!

Det handler om at sikre et salg af landbrugsindustriens foderstoffer – når vi alle er tvunget ud i at hente det brune foder i plastiksække, bliver det faktisk til et anseeligt køb over året. Det handler altid om at beskytte nogle andre på bekostning af dine og mine dyr, og det begynder efterhånden at gøre mig en smule træt.

Hegnsholt er en lille producent i Lejre, der bl.a. har valgt at lave luksus-økoæg i flytbare hønsehuse. Ejeren er virkelig presset af Fødevarestyrelsens krav om indelukning af høns, men havde indtil for nyligt et fantastisk supplement af grønt køkkenaffald at fodre med. Hegnsholt havde nemlig en aftale med økologiske restauranter i København om at få grøntaffald med retur, når de leverede deres fine æg til restauranterne. Et fornuftigt bæredygtigt samarbejde der i ALLE henseender lever op til ønsket om at stoppe madspild og skabe cirkulær økonomi. Vi er død og pine nødt til at tænke på den måde, hvis vi skal kunne forbruge, som vi gør.

Hegnsholt har nu vinket farvel til årlige 30 tons værdifuldt grønt hønsefoder og sammen med restaurant Bæst sagt goddag til en anmærkning fra Fødevarestyrelsen for deres lemfældige omgang med verdensfreden. Den slags kafkask vandvid er et klart tegn på, hvad vi er oppe imod, når vi begynder at lave råvarer, som de kan være, og ikke som vi kender dem fra storindustriens dødevaresystem.

Vi bliver ofte spurgt om, hvor man kan købe ordentligt kød – som regel i forbindelse med at vi fortæller om den sørgelige beskaffenhed, det industrielle landbrugs kød er af. Det er meget sjældent, at vi peger på en bestemt producent, men her gør vi lige en undtagelse. Selvsamme Hegnsholt er ved at samle midler ind til et lille fjerkræslagteri og opskæringsrum. Det betyder en stadig frigørelse fra industriens centralisering af storslagterier, transport af levende dyr over store afstande og elendig/hårdhændet håndtering af dyrene både før og under slagtning.
Du finder crowdfundingbeskrivelsen lige her, og der er mulighed for at købe kød og samtidig støtte, men du kan også støtte uden modydelse. Under alle omstændigheder er priserne rimelige, dyrenes forhold er ordentlige og modet til at gøre ting på en anstændig måde er intakt. På trods af tidens modstand. Det er værd at støtte. Hele vejen!

Søren Sørøver – med anstændighed stolt hejst i stormasten

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

5 svar til Kampen for det ordentlige

 1. Anette siger:

  Det giver jo ikke mening…. så skal vi heler brænde brugbar ting? Eller?

 2. Pingback: Link love #2: Klima-gifs, nul øko-æg, psyko-sukker og bæredygtig begravelse | Bærmonster

 3. Jannie Holm-petersen siger:

  Jeg har svært ved at fordtå( sikkert fordi min uddannelse er livet og ikke på papiret) det logiske i dette, samtidig er det nye sorte, madspild og hvad vi gør med dette. Mon vi kunne lære at tænke selv idag og ikke overlade det til myndigheder? Jeg tror faktisk, at vi godt selv kan🤔

 4. Hanne Lindblom siger:

  dejligt at kunne være med til – forhåbentlig – at støtte dette gode projekt mod vanviddet!

 5. karen keinicke siger:

  Tak Lone! Godt at du giver disse helt konkrete og gode eksempler på åbenlys vanvid. Vi skal hver især modvirke at vi bliver deltagere i denne sygdomsfremkaldende karrusel. Vi kan da lade vores egen adfærd støtte de rette tiltag….fejrede kobberbryllup i lørdags hos Bæst – god oplevelse.
  Fødevareindustrien og medicinalindustrien har sammenfaldende interesser. Læs bogen “Hjernens nye liv” af Perlmutter, så vil din mad blive din fremtidige medicin og du og din familie vil nå rigtig langt i retning af at blive raske – også af svære sygdomme. I januar er nu udgivet en konkret GAPS kogebog (tarm og psykologiske syndromer). Den burde ligge i enhver læges venteværelse.

Der er lukket for kommentarer.