Kære forbruger. Der findes ikke længere økoæg.

1-dsc_07340001

Kære forbruger. Der findes ikke længere økoæg – men vi har noget, der ligner, og det må vi gerne kalde øko!

Lige siden den meget omtalte fugleinfluenza kom til landet, har de økologiske høns været buret inde. Det har nu stået på i over 3 måneder. Grunden til det er udelukkende kinesernes hang til hønsefødder og deres frygt for smitte. Med andre ord tusind og atter tusind høns holdes hver dag inde, i stedet for at komme ud på jorden og udleve deres naturlige adfærd. I det økologiske regelsæt er der INGEN fravigelser fra det udendørs arealkrav. Kan hønsene ikke komme ud, så kan du fodre dem med håndpillede MSC-fangede rejer til sød, politisk korrekt John Lennon musik, det gør ikke hønsene økologiske, hvis de ikke har jord under neglene.

Men hvorfor ligger der så stadig pakker med økologiske æg i Brugsen? Jo ser du, Dødevarestyrelsen har besluttet, at vi kan lege, at de er økologiske. Hønsene får jo økologisk foder. Masser af økologisk foder, og de har også lidt strengere krav til pladsen i stalden end skrabehønsene, så det er vel kun rimeligt, at man stadig kan hævde sig over dem, sådan markedsføringsmæssigt? Jo da, kald dem guldæg, kald dem Fabergéæg for min skyld, men lad være med at udvande min økologi ved at kalde dem økologiske.

Det mest foruroligende er måske, at alle de store økologiske producenter er stille, musestille, de siger ingenting. De kommer ikke med nogen kritik af systemet, de er ikke med i vores kamp for at få deres høns ud. Hvorfor ikke? Hvorfor har Økologisk Landsforening og Dyrenes Beskyttelse ikke 10 ægtivister lænket til Industrifødevareeksportministeriet? Er det fordi, de helt ind i hjertet ikke mener, at det er et problem at holde hønsene inde, med fjerplukning og kannibalisme til følge? Eller er de bange for, at det skal lykkes de pesticidafhængige embedsmænd at skade det økologiske brand i en tid, hvor det hele går så godt?

Jeg ved godt, at problemerne i de økologiske stalde er af forskellig karakter. Nogle har høns, der er vant til at gå inde meget af tiden, eller lige omkring indgangen til deres hønsehaller (ja hønsehus rækker ikke til tusindvis af individer), fordi de der fodres i så stort et omfang, at de bliver magelige. Mens andre rent faktisk har en holdning til kvaliteten af deres æg og “tvinger” hønsene ud i plantager og andet grønt for at finde supplementføde og dermed lægge æg i en helt anden liga. De høns bryder sig ikke meget om deres liv i hallerne, og selvom kun ganske få siger det højt, så koster det altså liv og livskvalitet. Høns, der hakker hinanden til døde, er ikke et særlig rart syn, og det giver en pokkers dårlig bismag i æggene. En dårlig smag i munden.

Men hvad gør vi så. Ja, her i huset stoppede vi med at sælge økologiske æg fra dag 1 med lovkrav om indelukning, og vi begynder først igen et stykke tid efter, at de er kommet ud og har fået livet tilbage – både hønsene og æggene.

At undvære æg er ikke nemt, og det er også for meget at forlange af nogen. Men vil du hønsene det godt, så køb og brug kun de æg som er strengt nødvendige, og tag naturligvis af dem der er mærket med det røde Ø, selvom det ikke er det, der er i pakken. De er trods alt bedre for dig og for miljøet. Man kan kun håbe på, at Styrelsen snart løber tør for døde havørne at trække op af hatten, så vi kan få vores høns ud igen.

Søren Sørøver – eksporten længe leve, hvad betyder liv i den sammenhæng…

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

7 svar til Kære forbruger. Der findes ikke længere økoæg.

 1. Pingback: Dokumentation af tab – ikke mindst af myndighedernes værdighed | Beretninger fra et autentisk landbrug

 2. Pingback: Kort nyt fra et blødt punkt | Beretninger fra et autentisk landbrug

 3. Pingback: Forårsarbejdsdage | Beretninger fra et autentisk landbrug

 4. Anette siger:

  Så ked af hønsene stadig er i fængsel

 5. Pingback: Link love #2: Klima-gifs, nul øko-æg, psyko-sukker og bæredygtig begravelse | Bærmonster

 6. Pingback: Kampen for det ordentlige | Beretninger fra et autentisk landbrug

 7. Christel siger:

  Hvorfor viste jeg ikke det her?!
  Jeg er arrig og føler mig faktisk ført bag lyset!
  TAK for altid informativ side.
  Christel.

Der er lukket for kommentarer.