Hermed erklæres denne gårds høns for udstillingsfugle!

bitter3

De seneste par dage har været præget af forvirring og usikkerhed – sikkert ganske som de har været i Fødevarestyrelsen.

Har vi en økologistatus på husdyrene, eller har vi mistet den?

Ser du, for 3 måneder siden gav EU en dispensation af 3 måneders varighed, som gjorde det tilladt for økologiske hønseavlere at holde dyrene lukket inde efter krav fra de danske fødevaremyndigheder.

Normalt er det forbudt at lukke økologiske høns inde, og man mister sin økologistatus, hvis det sker.

Som vi har skrevet om før, besluttede Fødevarestyrelsen i november, at alt fjerkræ skulle ind, bortset fra ænder og gæs (selvom det er ænder og gæs, der findes døde af fugleinfluenza. Sic.), men for godt en uge siden kom en lempelse, og folket fik lov at flyve med deres jagtfalke m.m.

Nu er dispensationen fra EU udløbet, men de danske myndigheder opretholder forbuddet mod, at hønsene lukkes ud. Forbuddet fastholdes, dog uden at myndighederne ulejliger sig med at informere de økologiske producenter om, hvad der nu sker. Er der søgt om ny dispensation i EU? Kan den overhovedet forlænges? Hvem dækker økologernes tab? Grundet en indgriben, der har til formål at vise politisk handlekraft og beskytte den konventionelle antibiotikastøttede kyllingeproduktion.

Hvis regler skal vi overholde, når der er to myndigheder, som kræver modstridende handlinger?

Og ingen af dem ulejliger sig med at forholde sig til det eller informere om udviklingen.

Økologisk Landsforening skrev i forgårs i en meddelelse, at de økologiske høns ikke mister deres økologistatus på trods af, at de er lukket inde. Men der er ikke refereret til en kilde i artiklen, så vi kan ikke selv læse, hvorfor vi kan blive ved med at behandle hønsene under lavmålet og stadig kalde os økologer?

Man må gå ud fra, at Økologisk Landsforening har oplysningerne fra Fødevarestyrelsen, der er øverste danske myndighed, men der er ingen opdateringer om de økologiske høns statusskæbne på Fødevarstyrelsens hjemmeside. Forvirringen er total.

I sommer var vi ved at få ørerne i EU-maskinen netop i henhold til vores økologistatus. En ræv flyttede ind i æbleplantagen, som til daglig er hønsenes sted. Det kostede nogle hønseliv, og vi lukkede straks af for adgangen til plantagen, og lod hønsene gå i gårdens store have. Der var rigeligt areal i forhold til lovkravet, masser af friskt grønt græs, store træers skygge og mikromakroguf under gamle blade m.m.

Så kom økologikontrollen og forklarede, at vi havde lavet en fejl. En alvorlig én.
Haven er privat og ikke indtegnet på EUs markkort, og derfor opfyldte vi ikke reglerne for økologisk hønsehold.

Vi lovede bod og bedring og ikke mindst lovede vi at indtegne haven i EU-systemet, for det kan sagtens tænkes, at vi igen får brug for en redningsindhegning til hønsene. Men med andre ord – EU fifler ikke med reglerne. Når økologiske høns ved lovkrav skal gå udendørs på økologisk jord, så er der ikke noget at rafle om.

Og de danske myndigheder er bare gået i flyverskjul.

Akkurat ved dispensationens udløb offentliggjorde Fødevarestyrelsen et friskt fund af fugleinfluenza – 3 gæs i Frilandsmuseet i Maribo var blevet syge og aflivet. En hønseflok samme sted var ikke syge, men blev aflivet og sendt til destruktion.

For en sikkerheds skyld, går vi ud fra.

Inden nogen igen undrer sig over, hvorfor gæs hele tiden har fået lov til at gå frit udendørs, og høns skal holdes indespærret.

Fødevarestyrelsens mand sagde følgende: “Fundet får dog ingen konsekvenser for Danmarks fjerkræhandel med udlandet, da dyrene kun blev brugt til udstilling.
Fordi fuglene ikke blev brugt til produktion af kød eller æg, vil der heller ikke blive oprettet zoner omkring frilandsmuseet, som det skete i november, hvor sygdommen blev fundet i en andebesætning i Nordsjælland.
Det behøver vi ikke i henhold til de internationale regler, da de figurerer som vildfugle.”

Søren Sørøver og jeg vil hermed erklære gårdens høns for vildfugle. De bruges kun til udstilling.

Siden november, hvor de blev tvunget væk fra deres udendørs liv med græs, kløver, orme og andet i kosten, har deres æg ikke været af den kvalitet, vi vil være bekendte at sælge, og vi indstillede derfor ægsalget for 3 måneder siden. Men vi kigger på hønsene hver dag, og de indgår i en permanent udstilling på gården.

Det er bare for en sikkerheds skyld
Lone

P.S. Økologikontrollens forklaring på, hvorfor en have på en økologisk gård er ulovlig at bruge, er, at det desværre har vist sig, at en del økologiske landmænd sprøjter med gift i deres haver og på deres gårdspladser (som også er private). Private områder må ikke kontrolleres, og derfor må de økologiske dyr så ikke leve der. Det var overraskende nyt for os, som troede, at når en gård var økologisk, så var gården økologisk. Økologisk Landsforening arbejder for øjeblikket med en opgradering af det økologiske regelsæt, og her er der helt klart et indlysende indsatsområde.

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.

2 svar til Hermed erklæres denne gårds høns for udstillingsfugle!

  1. Helle siger:

    Ren Kafka – nogle gange spørger man sig selv, hvad er det for nogle mennesker, der sidder i de styrelser og vedtager det ene og det andet. Kunst kan være så meget, I kunne vel også kalde jeres løsslupne høns for en happening! I England må hønsene nu igen gå udenfor.

  2. Uglemor siger:

    Ja, det med udstillingshønsene var også min første tanke. Jeg skal have nye høns. De gamle vill lov til at få en enkel dag i frihed, inden de skulle slagtes – de lagde ikke længere æg – og så kom den ikke-økologiske (eller måske netop) ræv forbi og åd dem. Nu skal jeg snart indkøbe hønniker, det bliver Grünleger, der er sorte, vildtfarvede, hvide og brogede. Deter da lige til en udstilling, og når det nu er hønniker, så lægger de jo slet ikke æg. Ergo mine høns er også ren udstilling til fornøjelse for mig, ægtemanden og vores 4 børn – eventuelle naboer og forbipasserende må også gerne nyde synet!
    Jeg erklærer haveinstallatiponen “Det løsslupne fjerkræ” for åbnet.

Der er lukket for kommentarer.