Øko kok 2017

oekokok-forside

Jeg ved ikke, om du har lagt mærke til det, men stille og roligt breder der sig en øko-bølge igennem kokkeverdenen. Bevares, der er stadig langt mellem snapsene, men de breder sig, gør de. Det være sig både i offentlige køkkener, der er rigtig godt med, i kantiner, på hoteller, restauranter og caféer. Nogle vælger at skilte med det og indgå i økologisk Landsforenings mærkningsordning, og andre gør det bare, gider ikke mere kontrolarbejde og fred med det.

Dem, der har valgt at indgå i samarbejdet med Økologisk Landsforening, gør langt mere end blot at forpligtige sig – de stiller sig op på den berømte ølkasse og via deres bronze-, sølv- eller guld-mærke råber de befolkningen op og spreder med deres synlige engagement den økologiske tendens, som i vores øjne er så ufattelig vigtig for vores samfund.

Derfor er de helte! Hver eneste én. Der er selvfølgelig nogle, som udmærker sig ved at have en særlig status i den danske restaurantverden, der giver mærkerne endnu mere pondus, men fælles for dem alle er, at de gør noget mere, og ikke kun for sig selv men for os alle sammen.

Derfor skal det fejres. Vi skal have en fest for de mennesker og ikke mindst for den mærkningsordning. Vi skal have en spektakulær kokkekonkurrence for netop disse mennesker, der gør allermest. Øko kok bliver navnet, og målet er at sætte fokus på mærket, folkene og naturligvis økologien.

Det bliver gulddrengene og guldpigerne, der skal indgå i venlig men bestemt kamp om den store ære at bliver årets øko kok. Fem restauranter, repræsenteret af deres to dygtigste kokke, skal dyste på gården, og på en helt anden måde end de er vant til. De får 4 timer til at høste, klargøre og tilberede 3 retter af alle de fantastiske ting, der gror og bor på gården. Råvarerne kommer i højsædet, og friskheden bliver, som de aldrig har set den før. Et kompetent dommerpanel skal bedømme retterne, og du kan stå på sidelinjen og heppe, naturligvis med et glas kolde æblebobler i hånden eller en friskskænket fadøl. Det bliver alletiders oplevelse. Det hele foregår naturligvis her på Brandbygegaard, Alrøvej 77, Odder.

Kampen er sat til søndag d. 3. september 2017, og arrangementet er en del af Økologisk Landsforenings høstmarked. I samarbejde med dem og sponsorer kan vi stille med en vinderpræmie på hele 30.000 gode danske økologiske kroner.

For at løbe konkurrencen i gang og starte en ny tradition har vi og vores samarbejdspartner i Økologisk Landsforening valgt de fem restauranter i år, men allerede året efter kan alle guldmærkede restauranter kvalificere sig til konkurrencen.

Lad denne dag blive en fest og en motivation for andre restauranter til at omlægge!

Vel mødt til årets Øko kok
Lone Landmand & Søren Sørøver

Om Lone Landmand

Er landmand, vinmager, cider- og ølbrygger, dyrker maden og er én der skriver. Nu. Har været videnskabelig forskningsassistent, fodermester, underviser i levnedsmiddeltoksikologi, mikrobiologi og statistik, barn - for længe siden, griseavler, opfinder af veterinærudstyr, underviser i madlavning med mange grøntsager - og kager plus det løse. Forfatter - til "Hønsefødder & gulerødder" - en madbog der kammer helt under, til feel bad-romanen "Under landet" - læs den hvis du tør, samt til den debatskabende bog "Mad vs. Fødevarer", som nok er den mest skræmmende...
Dette indlæg blev udgivet i Hverdagen. Bogmærk permalinket.